Olet täällä

Viljan tuotannon sekä syksyn kylvöalojen ennustetaan pienenevän EU:ssa

EU:n viljantuotannon ennustetaan laskevan lähes 14 miljoonaa tonnia viime satokauteen verrattuna. Tämä ilmenee ranskalaisen analyytikkofirma Strategie Grainsin lokakuun raportista.

Kokonaisviljantuotannon ennustetaan putoavan kauden 2015/16 309,2 miljoonasta tonnista 295,5 miljoonaan tonniin.

Vehnä kärsinyt laatutappioista

Vehnän tuotanto kaudella 2015/2016 oli EU:ssa 151,3 miljoonaa tonnia. Lokakuun ennusteessa tuotannon arvioidaan tällä kaudella olevan 135,8 milj. tonnia. Erityisen korkea on Ranskan 12 milj. tonnin ennustettu tuotannon lasku vuodentakaiseen verrattuna.  Ranskassa myös laatu on heikkoa ja hehtolitrapainot alhaisia.

Laatuongelmat haittaavat myös EU:n vehnän vientiä kolmansiin maihin. Saksan, Iso-Britannian ja Puolan vienti kasvaa, mutta se ei kuitenkaan kompensoin Ranskan ja Baltian laatuongelmista johtuvaa viennin pudotusta.

EU:n vehnävarastojen ennustetaan kauden 2016/2017 lopussa laskevan edelliseen satokauteen verrattuna noin 4 milj. tonnia.

Myös ohran tuotannossa laskua

Ohran tuotannon ennustetaan laskevan vuoden takaisesta 59,7 milj. tonniin (2015/16 64,4 milj. tn). Tuotannon laskua on tapahtunut mm. Saksassa, Ranskassa ja Virossa, mutta esim. Espanjassa ja Tanskassa ennustetta on nostettu.

Ensi vuonna EU:ssa puidaan enemmän öljykasveja

Raportista ilmenee myös ensimmäiset ennusteet vuonna 2017 puitavien viljojen kylvöaloista.  Vehnä ja maissi näyttäisivät pysyvän ennallaan, mutta ohran kylvöalojen sitä vastoin ennustetaan laskevan. Kaiken kaikkiaan tuotantoalojen ennustetaan vähenevän vuoden takaisesta 56,6 milj. hehtaariin. Kaudella 2016/17 ala oli 56,9 milj. hehtaaria.

Tulevien viikkojen sääolot voivat vaikuttaa voimakkaastikin viljojen kylvöaloihin. Kuivista kylvöolosuhteista huolimatta kuitenkin öljykasvien kylvöalojen ennakoidaan nousevan.

Lähde: VYR

Kommentit

Samankaltaista sisältöä