24.08.15

Huippusatoja Kaarle- ja Justus-ohrista

Borealin monitahoiset uutuusohrat Justus ja Kaarle osoittivat satopotentiaalinsa Salossa Puontin peltopäivillä.

Borealin monitahoiset uutuusohrat Justus ja Kaarle osoittivat satopotentiaalinsa Salossa Puontin peltopäivillä.

Peltopäivän työnäytöslohkon 22 hehtaarista noin 17 hehtaarilla kasvoi Justusta ja loppualalla Kaarlea. Lohkolta puitiin lähes 6900 kg/ha sato. Lajikkeiden välinen satoero oli hyvin havaittavissa, kun puimurin satomittari näytti Kaarlen kohdalla noin 600 kg/ha enemmän.

Kaarlen ja Justuksen puinnit käynnistyivät tiistaina 18.8. ja huipentuivat peltopäivän työnäytökseen viime lauantaina. Tämän vuoden olosuhteissa aikaisen puinnin mahdollisti kylvö hyvissä ajoin huhtikuun puolella.

Borealin osastolla käytiin Puontin peltopäivän aikana vilkasta keskustelua uutuuslajikkeista ja lajikekehityksestä. Kaarlen ja Justuksen lisäksi Puontin peltopäivillä erityistä kiinnostusta lajikepuolella herätti myös Borealin mallasohrauutuus Trekker, jota kasvoi viereisillä lohkoilla useilla kymmenillä hehtaareilla.

KaarleBOR ja JustusBOR kiinnostavat laajalti

Kaarle on tänä syksynä markkinoille tuleva myöhäinen monitahoinen, josta veikataan ohrien uutta kunkkua. Sen erittäin korkea satopotentiaali, hyvä korrenlujuus ja taudinkestävyys tuovat monitahoisen ohran viljelyyn selvää lisäarvoa. Kaarlen laatu on myös kunnossa. Hyvin suuri jyväkoko ja melko korkea tärkkelyspitoisuus tekevät siitä myös erittäin kiinnostavan tärkkelysohrakandidaatin.

Justus on pari vuotta markkinoilla ollut satoisa vaihtoehto monitahoisen ohran pääviljelyalueelle. Se kuuluu niin ikään myöhäisiin monitahoisiin ohriin, ja on saanut kiitosta satoisuuden lisäksi erityisesti hyvän taudinkestävyyden ja laadun ansiosta.

Sekä Justus että Kaarle ovat kiinnostavia ja viljelyvarmoja vaihtoehtoja myös ohran eteläisillä viljelyalueilla, joissa perinteisesti viljely on painottunut kaksitahoisiin lajikkeisiin. Nopean lajikekehityksen ansiosta nämä uudet monitahoiset ohrat tarjoavat myös eteläisessä Suomessa tuottoisan vaihtoehdon esimerkiksi syysviljojen esikasviksi.

Puontin Peltopäivässä tehtiin yleisöennätys, kun lähes 3000 ihmistä tutustui päivän aikana koneisiin, työnäytöksiin sekä yhteistyökumppaneiden esittelypisteisiin.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja