Olet täällä

Uutuusohra RGT Planet hämmästytti satoisuudellaan

Tilasiemenen uutuusohra RGT Planet oli viime vuoden iloinen yllätys raumalaiselle Juho Markkulalle. ”Ehdottomasti lupaavin lajike, mitä meillä on vuosiin viljelty. Ennustan sille loistavaa tulevaisuutta”, Markkula hehkuttaa.

Hän viljelee yhdessä veljensä Tatu Markkulan kanssa ohraa, kauraa ja vehnää 198 hehtaarin alalla. Markkulan tilalla on Tilasiemen-pakkaamo, joten sato kunnostetaan sertifioiduksi siemenviljaksi.

Viime vuonna ohra-ala oli noin 80 hehtaaria. Siitä RGT Planetilla oli 11 hehtaarin lohko.

Satoa pienillä panoksilla

Markkulaa hämmästytti erityisesti lajikkeen satoisuus helppoon viljeltävyyteen nähden. Hehtaarisato oli yli 8 000 kiloa.

Siemenviljelyssä hehtaarisadon ohella muun muassa jyväsadon tasainen kehitys sekä taudin- ja laonkestävyys ovat hyvän lopputuloksen kannalta oleellisia ja välttämättömiä. Typpeä annettiin kylvön yhteydessä 120 kiloa hehtaarille ja kasvustolle normaali siemenviljelyn kasvinsuojeluruiskutus.

”Kasvunsäädettä annettiin, koska alueella poikkeuksellisen hyvän vesitilanteen takia kasvusto kehittyi nopeasti tiheäksi. Tautiruiskutus tehtiin varmistamaan siemenen hyvä laatu, vaikka vihneiden esiintulovaiheessa ei ollut tautipainetta”, Markkula kertoo.

Talvella tehdyt analyysit vahvistivat, että RGT Planetin itävyys oli hyvä, 96 prosentin luokkaa ja tuhannen siemenen paino 52 grammaa.

Soveltuu vaihteleviinkin oloihin

Juho Markkula näkee etuna myös lajikkeen kasvuajan ja soveltuvuuden eri maalajeille.

Myös muiden lajiketta koeviljelleiden palaute on ollut erittäin myönteistä. ”Toki vasta useamman vuoden viljelykokemus varmistaa lajikkeen ominaisuudet erilaisissa olosuhteissa”, viljelijä tietää.

Markkulan tilalta RGT Planetin siemen alkaa loppua. ”Rehua viljelevätkin ovat ottaneet satoisan lajikkeen hyvin vastaan”, Juho Markkula iloitsee.

Hyvät viljely- ja käyttöominaisuudet

RGT Planet on osoittautunut kaikkialla Euroopassa satoisaksi ja viljelyvarmaksi ohraksi. Se on erittäin laonkestävä ja sen kasvuaika on keskiluokkaa. Huippusato varmistetaan tautitorjunta-aineen ja vähäisen kasvunsääteen kertaruiskutuksella ennen tähkimistä.

RGT Planet on ollut virallisten lajikekokeiden ohrien kärkeä vuosi vuoden jälkeen.  Tuhannen jyvän paino on 50 gramman luokkaa ja täysjyväprosentti yli 94, valkuaispitoisuus on matalahko, tärkkelyspitoisuus keskimääräistä korkeampi.

RGT Planetia testataan mallasohrana useissa Euroopan maissa, Suomi mukaan lukien. Ranskassa testit ovat pisimmällä ja siellä RGT Planet on päässyt suoraan mallastamoiden lajike-listalle.

Odotukset RGT Planetista mallasohrana ovat korkealla Euroopassa. Se on helposti mallastuva ja saannot panimoissa ovat olleet erinomaisia.

Suomessa panimot pääsevät testaamaan mallasta teollisuusmitan kokeella syksystä 2016 alkaen, kun 300 tonnia RGT Planet –ohraa mallastetaan.

Tekijä: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä