Olet täällä

Panostus kannatti Osa 1 - Mallaslaatua täsmälannoituksella

Propino mallasohran valkuainen jäi vuonna  2015 yllättävän matalaksi, satotason ollessa noin 5000 kiloa/ha, sanoo somerolainen maanviljelijä Mikko Lindeman. Lannoituksen hän teki jaettuna 90 kg kylvön yhteydessä ja 15 kg/ha täsmälevityksenä Yara N-Sensorilla.

Viime kesänä Mikko tarkensi Trekker ja Propino ohrien lannoitusta lisäämällä kevätlannoitusta 100 typpikiloon ja korrenkasvuvaiheessa hän teki lisälannoituksen täsmälannoituksena.

Yara N-sensorin käyttö mahdollistaa mittauksen ja lisälannoituksen yhdellä ajolla. Sensori mittaa kasvuston ottaman typpimäärän ja tekee paikkakohtaisesti lisälannoituksen kasvin tarpeen mukaan. Tämä on tarkin keino käyttää oikea määrä ravinteita lohkon eri osissa. Hyötynä on taloudellisin ja ympäristöystävällisin viljelytapa. Keskiarvona lisätyppeä käytettiin 30 kg/ha. Suurempi lannoitustaso pelasti sadon maltaaksi, satotaso oli 6000 kg/ha ja valkuaistaso 10,2-10,4 %.

Tulevalle kesälle Lindeman on varannut kevätlannoitteeksi YaraMila Y 3 ja Y 5. Näistä tuotteista tulee mallasohralle tärkeää fosforia riittävästi Tuohimäen tilan pelloille. Fosfori lisää hehtolitranpainoa ja satoa, kalium puolestaan parantaa kuivuuden ja tautien kestävyyttä. 

Lannoitustekniikoita on suunnitteilla kaksi erilaista. YaraMila lannoite 120 kg typpitasolla kylvettäessä ja lisälannoitus tarpeen mukaan Yara N-Sensorilla korrenkasvuvaiheessa. Toisena tapana kokeillaan 100 kg kevätlannoitusta, 2-lehtivaiheessa tehdään  oraslannoitus tasolla 20 kg typpeä  ja korrenkasvuvaiheessa uudelleen täsmälevitettynä Yara N-Sensorin määrittelemä lisälannoitus. Tavoitteena on suuri ja hyvälaatuinen mallasohrasato sekä juuri oikein mitoitettu lannoitus kasvukauden mukaan.

Yara N-Sensor urakoitsijat löydät tästä

Kuvat: Helena Lindeman

 

Lue sarjan kaikki uutiset

Tekijä: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä