Olet täällä

Ascra Xpro virkisti kasvustoa ja lisäsi satoa viljelijäkokeilussa

Kuluneella kasvukaudella Bayerin Ascra Xpro -projektissa tarkkailtiin 15 viljelijän kanssa, miten kyseinen SDHI-tehoaineryhmään kuuluva tautien torjunta-aine toimii käytännössä. Yksi projektiin osallistuneista viljelijöistä on nakkilalainen Arto Bärlund (kuvassa), joka viljelee noin 400 hehtaarin viljatilaa yhdessä vaimonsa Hannan kanssa. Tiiviissä yhteistyössä on toiminut mukana myös Viljelijän Bernerin asiakkuuspäällikkö Sanna-Riikka Wahala (kuvassa).

”Bayerin kanssa sovittiin, että otetaan projektiin mukaan sellaisia tiloja, joilla on hyvä tekemisen meininki sekä tekniikka ja käytäntö kunnossa. Artolla oli kokeiluun sopivia lohkoja ja meillä jo ennestään pitkä yhteistyötaival takana”, Wahala kertoo projektin taustoista.

Ascra Xprota Bärlundilla on ollut aiemminkin käytössä, mutta eri paikoissa sijaitsevien lohkojen eroja on yhtenäistä kasvustoa vaikeampi arvioida.

Helppokäyttöinen ja nopea

Haastavista kylmistä ja kosteista olosuhteista huolimatta koe lähti nopeasti liikkeelle ja 10 hehtaarin koeruutu perustettiin keskelle 24 hehtaarin lohkoa.

Ascra Xprolla (yläkuva) ja Foli Starilla käsitelty Propino -ohrakasvusto. (Kuva suurenee klikkaamalla.)”Kesäkuussa ei vielä ollut nähtävissä mitään, mutta sen jälkeen taudit iskivät lujaa ja tosi nopeasti”, Bärlund kertoo. Laajoilla peltoaukeilla taudit myös leviävät nopeasti, joten toimia tarvitaan pikaisesti.

Propino -ohrakasvusto käsiteltiin lippulehtivaiheessa käyttäen 0,5 litraa Ascra Xprota sekä 0,35 litraa Ceronea hehtaarille. Verrokkina muu lohko käsiteltiin Foli Starilla.

”Ascra on helppo käyttää. Se on selvästi kehittynein versio Bayerin SHDI-aineista ja pitää myös kasvin vesitasapainoa yllä, mikä näkyikin hyvin kuivassa kasvustossa”, Wahala tuumii. ”Lisäksi Ascra on hyvä seospartneri, joka sopii lähes kaikkiin seoksiin.”

Yksi etu on myös välitön vaikutus ja sateenkesto, josta on selvää etua vuosina, jolloin sää on hyvin epävakaa. ”Huonommilla lohkoilla vaikutus näkyy heti, varsinkin jos kasvit ovat käsineen näköisiä”, Bärlund sanoo.

Silminnähtävää tehoa

Satoa päästiin puimaan syyskuun puolessa välissä ja myös satotuloksiin oltiin tyytyväisiä. ”Kasvustossa oli ihan silminnähtävä ero käsittelyjen välillä. Sato valmistui samaan aikaan muun lohkon kanssa, mutta puimurin satomittari näytti yli 9 tonnia puidessa, mikä oli noin 500 – 1500 kiloa enemmän kuin verrokkikasvustossa”, Bärlund kuvailee. Lisäksi sadon laadussa havaittiin eroja, sillä Ascra-käsittelyn saaneen sadon hehtolitrapainoksi mitattiin 70,1, kun muissa näytteissä luku oli 67,4.

Wahala kertoo myös laskeneensa kokeilun perusteella hieman euroja. ”Jos verrataan Foli Stariin, niin hehtaarin käsittelylle hintaa tulee kyllä muutama euro enemmän. Saavutetusta sadonlisästä johtuen mallasohran hinnalla laskettuna Ascran tuotto oli kuitenkin tässä tapauksessa noin 27 euroa satotonnia kohden”.

Toimenpiteiden suunnittelu kannattaa

Kokeiluun Bärlund vaikuttaa hyvin tyytyväiseltä ja suunnitelmissa onkin kokeilla Ascra Xprota eri kasvustoille jatkossakin. Kasvinsuojelun hän suunnittelee mahdollisia seoksia myöten Wahalan kanssa jo hyvissä ajoin, jolloin kasvisuojelutoimiin päästään nopeasti ja tehokkaasti.

Myös Wahala puhuu hyvän suunnittelun puolesta. ”Ennaltaehkäisevään kasvinsuojeluun pitäisi oppia enemmän, se on tietynlainen vakuutus viljasadolle. Kun tekee asianmukaisesti hommat niin kyllä siinä säästää ja saa tulosta aikaan”, hän sanoo.

Otsikko: 
Tekijä: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä