Olet täällä

RGT Planet tuotti hyvälaatuisen mallasohrasadon Simpeleellä

Hannu Hyrkäs viljeli tilallaan RGT Planet -ohraa viime kesänä toista vuotta ja kokemukset olivat hyviä.

”Päädyin RGT Planetiin lajikkeen hyvän jyväpainon ja hehtolitrapainon vuoksi”, Hyrkäs toteaa. Siemen hankittiin Tilasiemen-pakkaamolta Tilatuote Kujala Oy:ltä Elimäeltä.

”Vahvakortinen RGT Planet pysyy hyvin pystyssä ja on varma lajikevalinta.” Hyrkäs on aiemmin viljellyt maltaaksi myös Harbinger -ohraa.

RGT Planet kesti kuivuuden ja pysyi hyvin pystyssä

RGT Planet hyväksyttiin mallasohralajikkeeksi Suomessa vuonna 2017. Se on tällä hetkellä Suomen viljellyin mallasohralajike.

RGT Planet soveltuu kokemusten perusteella hyvin myös Simpeleen korkeudella viljeltäväksi. Lajikkeen etuina on sen keskitasoa oleva kasvuaika ja soveltuvuus eri maalajeille.

”Maalaatu on tällä seudulla melko vaihtelevaa ja savimaita täällä on paljon”, Hannu Hyrkäs kertoo. RGT Planet kestää viljelijän mukaan paremmin kuivuutta kuin muut mallasohrat.

”Viime kesä oli sääolosuhteiltaan erikoinen”, Hyrkäs kertoo. Yleensä kesät ovat seudulla lämpimiä ja vettä saadaan sopivasti. Toukokuu ja alkukesä oli poikkeuksellisen kuiva, syksy sitä vastoin märkä. Pitkiä hellejaksoja ei ollut, vaikka Simpele yleensä Saimaan ja Laatokan välissä kuuluu alueeseen, jossa on kesällä runsaasti helteitä ja talvella paljon lunta.

”Viime keväänä ohraa päästiin kylvämään lämpimään maahan 17. päivä toukokuuta, hyvin samoihin aikoihin kuin muitakin viljoja. Vappuna kylvöjä olisi jo päässyt aloittamaan, mutta silloin sateet siirsivät kylvöjen aloitusta eteenpäin.”

RGT Planetin korkea satopotentiaali luo uudenlaisia vaatimuksia lannoitukselle. Simpeleellä RGT Planetin lannoituksessa käytettiin hivenlannoitetta, jolloin typpeä meni kylvön yhteydessä 115 kiloa hehtaarille.

Rikkakasvit ruiskutettiin kertakäsittelynä ja samalla tehtiin myös tautiaineruiskutus. Laontorjuntaa ei tehty eikä sille ollut myös tarvetta. ”Lajike on hyvä ja vahvakortinen, joka pysyy pystyssä isollakin sadolla”, Hannu  Hyrkäs toteaa.

Tilalla ei viljellä ohraa peräkkäisinä vuosina samalla lohkolla, vaan välissä viljellään esimerkiksi rypsiä. Viime kesän kasvustoon Hyrkäs oli tyytyväinen, sillä kasvitauteja ei esiintynyt ja kasvusto oli puhdasta. 

Hyvälaatuinen sato

Sateinen syksy ja kostea ilma pitkittivät ohran valmistumista. ”Kaikki muut viljat oli jo lähes puitu, kun RGT Planetin valmistumista vielä odoteltiin. ”Vaikka lajike ei olekaan kovin myöhäinen, kesti viljan tuleentuminen pitkään." Tilan kaurat Donna ja Matty oli saatu lähes puitua ennen ohraa kuten myös myöhäisempi Mistral-vehnä. "Vihdoin, kun lämpösumma täyttyi, päästiin ohraa syyskuun loppupuolella puimaan.”

RGT Planetista saatiin alkukesän kuivuuteen ja puintiajan sateisiin nähden hyvä sato, ja Hyrkäs on tyytyväinen noin viiden tonnin hehtaarisatoihin. ”Sadon laatu oli hyvä ja mallasviljan laatuvaatimukset täyttyivät.” Puintikosteus oli 27 prosenttia kosteiden sääolosuhteiden vuoksi. Näyte-erässä valkuainen oli 10,2 %, hehtolitrapaino 69,8 ja kosteus 13,5 %.

Myös vuotta aiemmin RGT Planet joutui kasvamaan kuivissa olosuhteissa ja kasvu jatkui pitkään. ”Valkuainen jäi silloin ylös eikä kasvupotentiaali täyttynyt liian vähäisen kosteuden vuoksi”, Hyrkäs kertoo. Kasvusto oli tiheä ja ohrasta saatiin kuitenkin paras sato aikoihin. ”Tämä loi uskoa RGT Planetin viljelyyn myös jatkossa.”

Lajike uudelle kierrokselle

Viljelysuunnitelmat on tehty ja tarkoituksena on tulevana kesänä kylvää lajiketta jälleen noin 32 hehtaarille. ”Kyllä RGT Planet lähtee tilalla taas uudelle kierrokselle”, Hyrkäs toteaa. ”Viime kesän olosuhteiden perusteella voi todeta, että RGT Planet on hyvin satoisa ja viljelyvarma lajike eri olosuhteissa”, Hannu Hyrkäs tiivistää. ”Kun kosteus on sopiva ja typpilannoitus oikealla tasolla saadaan RGT Planetilla erittäin hyvä mallasohrasato.”

Tekijä: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä