30.08.21

Ensimmäistä laatukuvaa kesän 2021 ohrasadosta

Tämän vuoden ohria on Altialla vastaanotettu pian kuukausi, joten nyt on ensimmäisen yhteenvedon aika tämän vuoden sadon laadusta.

Ensimmäisiä uuden sadon ohria alkoi tulla Koskenkorvan tehtaalle Altialle yksittäisinä kuormina elokuun ensimmäisellä viikolla. Elokuun toisella viikolla uuden sadon osuus oli jo yli puolet vastaanotetusta ohrasta.

Kuten odottaa saattaa, kuivan ja kuuman kesän jälkeen monitahoiset aikaiset lajikkeet ovat kärsineet poikkeuksellisista kasvuoloista. Aikaisin puiduissa ohrissa jyväkoko ja hehtolitran paino ovat jääneet normaalia pienemmiksi. Viikolla 32 vastaanotetuissa ohrissa neljäsosassa määrästä hehtolitran paino jäi alle 64 kg. Näissä 2,2 millin seulan läpäissyt pienten jyvien osuus oli keskimäärin 13,4 %, mutta vaihtelu oli erittäin suurta. Yli 64 kg hehtopainon ylittävistä kuormista keskimääräinen hlp oli 67 kg ja 2,2 millin seulan läpäisseen jyvien osuus oli keskimäärin 6,8 %.

Ohran laatu on parantunut viikkojen 33 ja 34 aikana vastaanotetuissa kuormissa. Kokonaisuudessaan uuden sadon ohran hehtolitrapainon keskiarvo on jo noussut 66,2 kiloon. Valkuaispitoisuus on toistaiseksi keskimäärin 12,2 % ja vastaavasti tärkkelyspitoisuus 59,3 %. Myös jyväkoko on kasvanut vastaanottojen edetessä ja pienten jyvien osuus on nyt keskimäärin 6,6 %.

Ohran valkuais- ja tärkkelyspitoisuudessa vaihtelu näyttää olevan viime vuotta suurempaa. Tärkkelyspitoisuudessa vaihteluväli on ollut toistaiseksi 56 – 63 %. Valkuaispitoisuuden vaihteluväli on tällä hetkellä 9,5 – 16,2 %.

Lajikekohtaisen laatutiedon keräämiseksi on tärkeää, että lajike merkitään aina sille varattuun ruutuun viljan vastaanottoaikaa varattaessa. Raportoimme lajikekohtaisia laatutietoja Altia Industrialin sivuilla, kun tietoa alkaa olla kertynyt kattavammin.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja