21.09.21

Heikosta ohrasadosta kärsivät niin viljatilat, kotieläintilat kuin teollisuuskin

Tämän vuoden heikko ohrasato on aiheuttanut kovan hinnannousun, mistä kärsivät erityisesti kotieläintilat mutta myös jalostava teollisuus.

Ohrasato vajaa kolmannes keskivertoa vähemmän

Pohjalaispelloilla ohrasato pieneni tällä kasvukaudella ProAgria Etelä-Pohjanmaan liiketoimintapäällikkö Juha-Matti Topparin arvion mukaan noin 30 prosenttia keskivertovuoteen nähden.

"Meillä satoa heikensivät kesän kuivuus ja heinäkuun helteet. Etelä-Suomessa satomenetykset olivat osin vielä suuremmat, koska siellä ei päästy kevään kovien sateiden vuoksi oikeaan aikaan pellolle", toteaa Toppari.

Kotieläintilat kurimuksessa

Heikko ohrasato näkyy jo viljamarkkinoilla kovina hinnannousuina. Ohran tonnihinta on kohonnut jo jopa 235 euroon.

"Ainakaan kymmeneen vuoteen en ole nähnyt tällaisia hintoja", arvioi Toppari.

Topparin mukaan hintojen nousu tuo vaikeuksia etenkin niille kotieläintiloille, joiden kannattavuus on ollut heikko viime vuodet, koska ohraa ja rehuja on ostettava nyt kalliilla hinnalla.

Anoran ostoreviiri laajenee

Kotieläintilojen rinnalla myös teollisuus kärsii huonosta ohrasadosta. Pelkästään Anora käyttää yli 210 miljoonaa kiloa ohraa vuosittain etanolin, tärkkelyksen ja rehuraaka-aineen tuotantoon. Anora ostaakin noin 15 prosenttia koko maan ohrantuotannosta, millä se on Suomen suurin yksittäinen ohran käyttäjä.

Anora aikoo kuitenkin pärjätä kotimaisella raaka-aineella huonosta ohravuodesta huolimatta. Anoran Koskenkorvan tehtaan johtaja Miika Jokinen kertoi syyskuun alussa Ylelle, että tuontiohra ei toistaiseksi ole vaihtoehto.

Sen sijaan Jokinen uskoo, että Anora hankkii ohraa tänä satokautena entistä laajemmalta alueelta Etelä-Suomesta. Yritys on ostanut ohraa etupäässä pohjalaismaakunnista, mutta hankinta-alue on viime vuosina laajentunut jo noin 150 kilometrin säteelle Koskenkorvan tehtaasta.

Lähde: Yle

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja