Olet täällä

Kevätöljykasvien, herneen ja härkäpavun puinnit jo pitkällä

Etelä-Pohjanmaalla kevätöljykasvien sato normaalia parempi, muualla jopa heikko

Kevätrypsin puinnit ovat lähestyvät loppuaan. Pahimmin rypsinpuinnit ovat vielä kesken Etelä-Pohjanmaalla ja Hämeessä, jossa rypsistä on puitu vasta 35–50 %. Puintikosteudet ovat olleet yleisesti 10–16 %, vain Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjois-Karjalassa on jouduttu puimaan rypsiä tavanomaista kosteampana (kosteus 20 %).

Kevätrapsin puinnit ovat jonkin verran kevätrypsin puinteja perässä. Ainoastaan Pohjanmaan rannikkoalueella, Pohjois-Pohjanmaalla ja Etelä-Suomen rannikkoalueen länsiosissa rapsin puinnit on saatu päätökseen. Pahimmin rapsin puinnit ovat kesken Etelä-Pohjanmaalla, jossa rapsista on puitu vasta 25 %.

Kevätöljykasvien sato jää keskimääräistä pienemmäksi, ainoastaan Etelä-Pohjanmaalla kevätöljykasvien sato on keskimääräistä 10–20 % parempi. Etelä-Suomen rannikkoalueella sato arvioidaan sekä määrältään että laadultaan huonoksi. Sadon laatu arvioidaan useimmilla alueilla tyydyttäväksi.

Herneen ja härkäpavun sato keskimääräistä heikompi koko maassa

Härkäpapu ja herne on saatu lähes puitua koko maassa. Vain pienen osan arvioidaan jäävän puimatta. Eniten härkäpapua arvioidaan jäävän puimatta Pohjois-Karjalassa ja Etelä-Pohjanmaalla (20 %) ja hernettä Pohjois-Karjalassa (20 %). Pahimmin härkäpavun puinnit ovat kesken Uudellamaalla, Hämeessä ja Pohjois-Karjalassa, missä alasta on vielä puimatta 10–20 %.

Härkäpavun puintikosteudet olivat viimeisissä erissä 17–27 % ja herneellä 16–27 %. Härkäpavun sato jää keskimääräistä pienemmäksi koko maassa lukuun ottamatta Etelä-Karjalaa, jossa sato arvioidaan keskimääräiseksi. Härkäpapusadon laatu vaihtelee välttävästä tyydyttävään.

Hernesato oli useimmilla alueilla keskimääräinen, Uudellamaalla, Etelä-Suomen rannikkoalueella, Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa hieman tavanomaista pienempi. Herneen laatu oli tyydyttävä useimmilla alueilla, Uudellamaalla, Satakunnassa ja Etelä-Pohjanmaalla hyvä. 

 

Lähde: ProAgria (Teksti on osa Kasvutilannekatsausta, jonka voi lukea kokonaisuudessaan täältä.)

Otsikko: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä