Pellonpientareella tutustuttiin kevätrapsiuutuuksiin

Uutuuslajikkeet, öljykasvien markkinatilanne ja kasvinsuojelun ajankohtaiset asiat kiinnostivat viljelijöitä Salossa Avenan ja Borealin järjestämässä pellonpiennartilaisuudessa perjantaina 1.7.

Uutuuslajikkeet, öljykasvien markkinatilanne ja kasvinsuojelun ajankohtaiset asiat kiinnostivat viljelijöitä Salossa Avenan ja Borealin järjestämässä pellonpiennartilaisuudessa perjantaina 1.7.

Noin 40 viljelijää kokoontui Saloon Puontin peltoaukealle pilvipoutaisessa säässä tutustumaan ensi keväänä kauppaan tuleviin kevätrapsiuutuuksiin, Cleopatraan ja Dragoon.

CleopatraBOR on erittäin aikainen populaatiorapsi. Lajike on yhtä satoisa, mutta selvästi aikaisempi kuin kolme muuta Suomen markkinoilla olevaa populaatiorapsia. Satoisuudessa se kilpailee myös pidempään markkinoilla olleiden hybridirapsien kanssa. Koetulosten valossa Cleopatran erityispiirteenä on lajikkeiston paras laonkestävyys. Lisäksi sen laatuominaisuudet ovat kunnossa – öljypitoisuus on korkea ja lehtivihreäpitoisuus alhainen.

Tutustu tarkemmin Cleopatran lajikeominaisuuksiin

Drago on saksalainen hybridilajike, joka täydentää laatuominaisuuksiltaan jalostaja Lembken vahvaa sarjaa – lajikkeessa on korkea öljy- ja valkuaispitoisuus sekä alhainen lehtivihreäpitoisuus. Drago on vain päivän hybridikevätrapsien valtalajike Trapperia myöhäisempi, mutta on ollut yli 10 % Trapperia satoisampi.

Rapsien riesana tuholaiset

Erikoistutkija Marja Jalli Luonnovarakeskuksesta piti tilaisuudessa ajankohtaiskatsauksen kasvinsuojelusta. Kasvukauden olosuhteet ovat olleet otolliset niin taudeille kuin tuholaisille. Rapsipellon äärellä puhututti erityisesti kesän kaalikoiden runsaus. Viljelijä Mika Äijälä kertoi ruiskuttaneensa kaalikoita kesällä useampaan otteeseen ja hänen rapsilohkoilla tilanne vaikuttaisi nyt olevan kutakuinkin hallinnassa. Keskusteluissa nousivat esille niin ruiskutusten ajoitus, ruiskutustekniikka kuin torjunta-aineiden tehotkin.

Marja Jalli totesikin, että tuholaistorjunnassa enenevässä määrin haasteita aiheuttavat syntyvät resistentit kannat. Tilaisuuden osallistujat esittivätkin Luonnonvarakeskukselle toiveen lisäpanostuksista kasvinsuojelun ja tuholaistorjunnan koetoimintaan.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja