02.11.14

Syysrapsikisassa Suomen ennätys

Viime kasvukaudella Käytännön Maamies -lehti järjesti syysrapsin satokilpailun. Kisaan osallistui kuusi ensikertalaista ja kaksi jo vähän kokeneempaa viljelijää.
Syysrapsilajikkeista oli mukana Pioneerin Maximus viidellä viljelijällä ja muilla lajikkeina Vectra, Banjo ja Alabaster.

Viime kasvukaudella Käytännön Maamies -lehti järjesti syysrapsin satokilpailun. Kisaan osallistui kuusi ensikertalaista ja kaksi jo vähän kokeneempaa viljelijää.
Syysrapsilajikkeista oli mukana Pioneerin Maximus viidellä viljelijällä ja muilla lajikkeina Vectra, Banjo ja Alabaster. Jo aiemmin hyvistä sadoista ja erityisen hyvästä talven kestävyydestä tunnettu Maximus valloitti kaikki mitalisijat.

Martti kasvustossa
Voiton vei Harjavallasta Martti Yli-Kleemola 5.257 kilon hehtaarisadolla, joka on kaikkien aikojen suurin Suomesta puitu syysrapsin hehtaarisato. Puintiala oli yksi hehtaari. Ennätyssadossa myös laadut olivat huippuluokkaa; öljypitoisuus 45,4 %, lehtivihreä, ppm. 2 ja rikkakasvipitoisuus hyvin vähäinen. Runsas öljypitoisuus antaa sadolle laatulisää yli 20 euroa tonnille.

Toukokuun viimeisellä viikolla Martti Yli-Kleemolan täystiheä syysrapsikasvusto oli komeassa kukassa.


Asko Korvenojan syysrapsikasvustoon muodostui hyvin pitkät lidut. Sato olisi voinut olla vielä suurempi, jos syysrikkakasvitorjunnan lisäksi olisi vielä keväällä ruiskutettu Galeraa saunakukkia vastaan.
Hopeasijalle pääsi Orimattilassa kasvanut Asko Korvenojan Maximus. Sen sadoksi mitattiin 4.807 kg hehtaarilta. Haastavan talven ja kevään jälkeen syysrapsin kasvunlähtö vielä huhtikuun alussa näytti epävarmalta. Maximus oli kuitenkin hyvin säilynyt hengissä ja pystyi hyvin elpymään rehevään kasvuun.

Pronssille ylti Mustasaaresta Benny Nybäckin Maximusviljelmä 4.738 kilon hehtaarisadolla. Pohjanmaalla kasvukausi oli hyvin kuiva, jonka johdosta kasvusto jäi matalaksi. Kukaan ei olisi odottanut kasvustosta näin hyvää satoa.

Benny Nybäckin syysrapsi puitiin jo elokuun alussa. Maximus osoitti varmuutensa hyvään satoon myös kuivissa kasvuoloissa.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja