Olet täällä

EU:n rapsin tuotanto vaikeuksissa

Kaudella 2019/20 rapsia tuotetaan Kansainvälinen viljaneuvosto IGC:n arvion mukaan globaalisti 68 milj. tn. EU:n rapsin tuotantomäärä tulee ennusteen mukaan olemaan pienin 13 vuoteen. Sen sijaan Ukrainan ja Venäjän rapsisadot tulevat olemaan ennätyksellisen suuret. Myös Kiinassa tuotantomäärä kasvaa (+2 % y/y) ollen 13,5 milj. tn rapsia. Australiassa ja Kanadassa rapsin tuotanto on tavanomasta pienempää.

EU-alueen kaikkien öljykasvien (soija, rapsi, auringonkukka) viljelyala pieneni vuoden takaisesta 10,9 milj. hehtaariin, mikä on 9 % pienempi kuin viime kaudella ja 8 % pienempi kuin keskimäärin. Rapsipinta-alan merkittävää pienentymistä onneksi kompensoi auringonkukan ja soijan kasvanut pinta-ala.

Viimeisen 5 vuoden aikana rapsin keskipinta-ala on ollut 6,67 milj. ha, kun se on nyt 5,57 milj. ha. Viime kaudesta rapsin pinta-ala pienentyi lähes viidenneksen (19,3 %). Komission arvion mukaan tämä merkitsee tuotantomäärän laskemista viiden vuoden keskiarvosta 21,6 % ja viime kaudesta 16,5 %.

EU:n suurimpia rapsin tuottajamaita ovat Ranska, Saksa, Puola, Iso-Britannia, Tšekki ja Romania. Komission arvion mukaan Ranskan ja Saksan tuotantomäärät jäävät huomattavasti 5-vuoden keskiarvosta (-34 % ja -39 %). Tuotantomäärä jää arvion mukaan 16,71 milj. tonniin.

Komission joulukuussa päivittämän öljykasvitasearvion mukaan EU:n rapsin käyttö olisi 23,23 milj. tn. kaudella 2019/20. Näin ollen rapsivarastojen ennustetaan entisetään pienenevän ja öljykasvien tuonnin EU:n ulkopuolelta väistämättä lisääntyvän.

 

Lähde: VYR (Vilja-alan yhteistyöryhmä)

Kommentit

Samankaltaista sisältöä