Olet täällä

Rypsi- ja rapsisadosta tulossa korkeintaan välttävä

Syysöljykasvien puinnit käynnistyivät ensimmäisenä Etelä-Suomen rannikkoalueella ja Kymenlaaksossa parisen viikkoa sitten. Niiden sato arvioidaan määrältään ja laadultaan tavanomaiseksi, Etelä-Suomen rannikkoalueella ja Satakunnassa jopa hyväksi.

Kevätrypsin puintien arvioidaan alkavan Uudellamaalla aikaisintaan elokuun lopussa ja muualla maassa syyskuun toisella viikolla. Kevätrapsin puintien oletettava aloitusajankohta on noin viikkoa myöhemmin. Kevätöljykasvien valmistumista puintikuntoon hidastaa jälkiversonta ja pitkälle ajanjaksolle venynyt kukinta.

Rypsi- ja rapsisato arvioidaan huonoksi tai välttäväksi. Ainoastaan Satakunnassa, osassa Keski-Suomea ja Kainuussa kevätöljykasvien sato arvioidaan keskimääräiseksi. Tuholaiset, erityisesti poikkeuksellisen runsaana esiintyneet rapsikuoriaiset ja torjuntojen heikko teho, sekä alkukesän kuivuus ovat aiheuttaneet kevätöljykasveille suurimmat satotappiot Varsinais-Suomessa, jossa sato on jäämässä 20-30 %:iin keskimääräisestä. Kaakkois-Suomessa ja Etelä-Pohjanmaalla sato on jäämässä puoleen keskimääräisestä. Edellä mainituilla alueilla myös sadon laatu vaihtelee huonosta välttävään. Rankoista sateista huolimatta rypsi- ja rapsikasvustot ovat pysyneet hyvin pystyssä. 

 

Lähde: ProAgria

 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä