Olet täällä

Rapsista pulaa myös tulevalla kaudella 2021/22

Öljykasvien hinnat ovat olleet nosteessa viime vuoden loppupuolelta lähtien. EU:n tuotannon ennustetaan kasvavan tulevalla kaudella, mutta varastotilanne pysyy tiukkana. Näin ollen EU:n tuontimäärät pysyvät korkealla. Onkin kiinnostavaa seurata, miten rapsin hinnoille käy tulevalla kaudella 2021/22.

Öljykasvien hinnat ovat olleet nousukiidossa viime vuoden loppupuolelta lähtien. Pariisin pörssissä Euronextissä rapsin lähin noteeraus (toukokuu -21) oli eilen torstaina tasolla 516 /tn. Syyskuun noteeraus laski tasolle 442 €/tn, mutta on edelleen korkealla. Myös kotimaassa rapsin hinnat ovat edelleen nosteessa ja lähimpien toimitusten hinnat ovat 502–518 €/tn paikkeilla. Syksyn toimitusten osalta noteeraukset ovat 430 €/tn tienoilla.

Rapsista tulee olemaan pulaa EU:ssa myös tulevalla kaudella 2021/22 ja tuonnin rooli pysyy merkittävänä. Ranskalaisen analyytikkotalo Strategie Grainsin alustavan ennusteen mukaan EU-27 -alueen rapsin tuotanto kasvaa 17,1 milj. tonniin kaudella 2021/22 (2020/21: 16,3 milj. tn). Tuontien ennustetaan pysyvän korkealla 6,2 milj. tonnissa ja varastotilanteen tiukkana. 

Syysöljykasvien kasvuolosuhteet EU-alueella ovat pääosin suotuisat. Lumipeite suojasi kasvustoja aikaisemmilta kylmiltä puuskilta. Nyt tuhoja on kuitenkin raportoitu muun muassa itäisestä Ranskasta, jossa osa syysrapsipelloista on kylvetty uudelleen kevätohralla. EU:n keskisatojen odotetaan kuitenkin nousevan edellisestä kaudesta, joten Strategie Grains ennustaa tuotannon kasvavan 3 prosentilla 16,6 milj. tonniin.

Katseet viejämaiden tilanteessa 

EU-alueelle rapsia tuodaan eniten Australiasta, Kanadasta ja Ukrainasta. Kuluvalla markkinointikaudella niiden osuus on ollut 95 % EU:n tuonneista, kertoo brittiläinen AHDB. Näiden maiden tilanne vaikuttaakin myös EU:n hintatasoon. 

Australiassa canola-alan odotetaan kasvavan. Tällä kaudella saadut sateet ovat helpottaneet kuivuustilannetta. Maaperän kosteustilanne onkin keskeisessä asemassa, kun huhtikuun puoliväli ja paras kylvöajankohta lähestyy.

Myös Kanadan canolan tuotannon odotetaan kasvavan tulevalla kaudella 2021/22, mutta kokonaistarjonnan tiukentuvan. Tähän syynä ovat matalat alkuvarastot. Vientien arvellaan laskevan 5 prosentilla. 

Ukrainassa syysrapsikasvustot heräilevät horroksesta, joten lämpötila on keskeisessä roolissa. Kasvustot ovat vaarassa, jos elohopea painuu nollan alapuolella. Ukrainan syysrapsikasvoissa on vain vähän talvituhoja. Kylvöolosuhteet olivat kuitenkin haastavat, joten tuotannon ennustetaan laskevan 4 prosentilla edellisestä kaudesta.

Kasvukautta on vielä paljon jäljellä, mutta muutokset tuotantoennusteissa voivat joko painaa tai tukea EU:n hintoja. Öljykasvikompleksin lisäksi myös raakaöljyn ja biodieselin hintojen kehitys vaikuttavat kokonaisuuteen.

Lähteet

  • European Commission, Oilseeds and Protein Crops market situation
  • Strategie Grains, EU Oilseed Report 
  • AHDB, Grain Market Daily 
Katariina Vilppula (katariina.vilppula​@vyr.fi)

Kommentit

Samankaltaista sisältöä