Olet täällä

Rypsin ja rapsin hinnat lievässä laskussa - syynä parantuneet tuotantonäkymät

Rypsin ja rapsin hinnat ovat laskeneet toukokuun jälkipuoliskolla uuden sadon lähestyessä, sillä satonäkymät ovat kohentuneet viime kuusta niin EU:ssa kuin Kanadassakin.

Kotimaankin rypsin ja rapsin hinnat ovat viime päivinä laskeneet kevään huippulukemista, mutta ovat yhä korkealla tasolla. Rypsin ja rapsin lähimpien toimitusten hinnat liikkuvat 490 €/tn paikkeilla. Syksyn toimitusten osalta hinnat ovat muutamaa euroa alempana.

Viileät säät ja sateet ovat viivästyttäneet kevätviljojen kylvöjä, mikä on lisännyt kiinnostusta kevätrypsiä kohtaan, sillä sitä voi kylvää vielä kesäkuun puolellakin.

EU:n satoennusteita nostettu 

Rapsin satoennuste v. 2021 verrattuna v. 2016-2020 keskisatoihin (t/ha) (Keltainen väri = Sato samalla tasolla; Vihreä väri = Sato korkempi)Euroopan syysrapsikasvustot ovat pääosin hyvässä kunnossa.

Ranskan syysrapsikasvustot kärsivät huhtikuun alussa kylmästä aallosta, joka osui kukinnan herkkään aikaan. Nyt EU-komissio on kuitenkin hieman nostanut satoennusteita viime kuun arvioista.

Saksaan ennustetaan tavanomaista korkeampia satoja vielä tässä vaiheessa kasvukautta. Saksan odotetaan olevan EU:n merkittävin rapsin tuottajamaa myös tulevalla kaudella.

Rapsin hinnat laskeneet

Rapsin hinnat ovat laskeneet toukokuun puolivälistä, kuten myös muiden öljykasvien ja kasviöljyjen. Syynä laskuun ovat parantuneet tuotantonäkymät niin EU:ssa kuin Kanadassa.

26. toukokuuta Pariisin pörssin Euronextin lähin rapsinoteeraus (elokuu -21) on 501,5 €/tn, kun se oli 12. toukokuuta 555,25 €/tn.

Myös canolan hinnat ovat laskeneet Kanadassa, kun satonäkymät ovat kohentuneet ja laajat sadealueet helpottaneet maaperän kuivuustilannetta.

Rapsin hintanoteeraus NYSE Euronextissä (Matif) 2019-2021

Öljykasvien tarjontatilanne säilynee tiukkana myös 2021/22

Yhdysvaltain maatalousministeriö USDA ennustaa rapsin tuotannon kasvavan merkittävimmissä tuottajamaissa myös tulevalla markkinointikaudella 2021/22. Tästä huolimatta globaali tarjontatilanne pysyy tiukkana. Rapsin tuotannon ounastellaan nousevan edeltävästä kaudesta 2,5 prosentilla 73,2 milj. tonniin. Toisaalta myös globaalin rapsin kulutuksen odotetaan nousevan 0,5 prosentilla 73,5 milj. tonniin.

Tuotantoennusteiden nostoa perustellaan EU:n ja Kanadan kohentuneilla tuotantonäkymillä. USDA ennustaa Kanadan tuotannon nousevan 20,5 milj. tonniin, jolloin kasvua edelliseen vuoteen tulisi 1,5 milj. tonnia. Ennuste EU-27 -alueen rapsisadosta on 16,6 milj. tonnia, jolloin kasvua vuoteen 2020 tulisi 0,4 milj. tonnia.

Ukrainan rapsisadon ennustetaan yltävän 3 milj. tonniin. Ukraina on globaalissa mittakaavassa pienempi toimija, mutta toimittaa merkittäviä määriä rapsia EU-alueelle.

Australialaista canolaa on tuotu EU:hun suuria määriä kevään aikana, minkä uskotaan pitävän EU:n rapsin puristuksen vuodentakaista korkeammalla tasolla myös huhti-kesäkuussa. Vaikka tuotanto elpyy, ovat EU:n rapsivarastot epätavallisen matalalla. Näin ollen tuontiluvut pysynevät korkeina myös tulevalla kaudella.

 

Lähde: Vilja-alan yhteistyöryhmä VYR

Kommentit

Samankaltaista sisältöä