Olet täällä

Öljykasvien tuholaistilanne nyt haastava

Rapsipistiäisen toukkia rypsikasvustossa (Kuva: Eino Heinola, ProAgria) (Kuva suurenee klikkaamalla)Rapsikuoriaisia on runsaasti ja niiden tarkkailu myöhäisillä kevätöljykasvilohkoilla on edelleen ajankohtaista. Eri kehitysvaiheessa olevat kasvustot hankaloittavat torjuntaa.

Varhaisessa nuppuvaiheessa rapsikuoriaisen torjuntakynnys on 0.5-1 kuoriainen/kasvi ja myöhemmin, ennen kukintaa 2-3 kuoriaista/kasvi. Torjuntaan suositellaan ensisijaisesti indoksakarbi- ja asetamipridi-valmisteita ja pyretroideista tau-fluvalinaattia. Torjunnassa on huomioitava tarkoin valmisteiden käyttörajoitukset ja mehiläisvaroitukset. Myöhäistä torjuntaa ei suositella luontaisille vihollisille ja pölyttäjille aiheutuvien haittavaikutusten vuoksi.

Öljykasveilla on havaittu poikkeuksellisen paljon rapsipistiäisiä, joiden toukkien tarkkailu on tarpeen. Samalla on syytä kiinnittää kaalikoin ja gammayökkösen toukkiin.  Torjuntatarve ja -mahdollisuudet on arvioitava tilanteen mukaan. Karkea torjuntakynnys on 1 toukka / kasvi. Mahdollinen tuhoeläintorjunta on tehtävä ennen kukintaa.

Rapsipistiäisen toukka (Kuva: Eino Heinola, ProAgria) (Kuva suurenee klikkaamalla)

 

Lähde: Luonnonvarakeskus (Luke) Maatalousinfo

Kommentit

Samankaltaista sisältöä