Olet täällä

EU:n rapsin hinnat jyrkässä nousussa ja viljelyalat kasvussa

Kanadan satotappiot nostavat EU:n ja maailmanmarkkinoiden hintoja

Kanadassa kuivuus leikkasi canolasatoja kovalla kädellä. Maan canolan tuotannon ennustetaan laskevan 12,8 milj. tonniin eli 34 prosentilla viime vuodesta. Kanada on suurin rapsin viejämaa, joten sen vaikutus maailmanmarkkinoihin on huomattava. Hintojen nousu onkin jyrkentynyt myös EU:ssa.

Kotimaan rypsin ja rapsin spot-hinnat ovat tällä hetkellä 637–653 €/tonni paikkeilla. Vuodenvaihteen toimitusten hinnat ovat tasolla 644–666 €/tonni. Kuukauden takaisesta hinnat ovat nousseet lähes 100 €/tonni.

Rapsin lähin futuurinoteeraus (marras -21) Pariisin pörssissä NYSE Euronextissä on nyt 671,25 €/tonni. Helmikuun -22 noteeraus on 659,25 €/tonni. Nousua on tullut kuukaudessa lähes 100 €/tn. Rapsin hinnat ovatkin parhaillaan asettumassa uusiin ennätyslukemiin.

Hintoja tukee Kanadan tilanteen lisäksi myös biodieselin korkea hinta sekä auringonkukan siementen myöhäinen sadonkorjuu EU:ssa. Brittiläisen AHDB:n mukaan Pariisin rapsifutuurit ovat nousseet vuoden takaisesta 272,25 €/tonni (6.10.20−6.10.21).

Vaikka EU:n rapsin tuotanto hieman elpyikin kaudella 2021/22, rapsin varastotilanne on edelleen tiukka ja tuonti korkealla, mitkä tukevat hintoja myös kauden edetessä.

Hintojen odotetaan laskevan jonkin verran tulevien viikkojen aikana, kun EU:n markkinoille saapuu argentiinalaista biodieseliä ja kun sadonkorjuu etenee USA:ssa soijan ja EU:ssa sekä Mustanmeren alueella auringonkukan osalta. Toinen pieni lasku on odotettavissa, kun lähestytään Etelä-Amerikan soijan sadonkorjuuta alkuvuonna 2022.

EU:n rapsin hintojen ennustetaan kuitenkin pysyvän äärimmäisen korkealla tasolla läpi kuluvan markkinointikauden.

Rapsin hintanoteeraus NYSE Euronextissä (Matif) 2019-2021

Rapsin kilpailukykyiset hinnat lisänneet kylvöalaa

Sääolosuhteet ovat olleet rapsikasvustojen kannalta suotuisat valtaosassa EU:ta, lukuun ottamatta Euroopan kaakkoisosia. Strategie Grains ennustaakin EU:n rapsialan nousevan 5,6 miljoonaan hehtaariin kaudella 2022/23 (2021/22: 5,23 milj. ha).

Saksassa sateet ovat hidastaneet syysöljykasvien kylvöjä. Tästä huolimatta Saksan rapsialan ennustetaan nousevan viime vuodesta 6 prosentilla ja yltävän korkeimmilleen kolmeen vuoteen, mutta jäävän kuitenkin kauas kautta 2019/20 edeltäneistä aloista.

Ranskassa olosuhteet rapsin kylvöön ovat olleet melko tyydyttävät. Rapsin kylvöalan ennustetaan nousevan 1,15 milj. hehtaariin (2021/22: 980 000 ha), jolloin kasvua viime vuoteen tulisi 17 prosenttia. Ala kuitenkin jäänee viiden viime vuoden keskiarvoa matalammaksi.

Myös Puolassa rapsialan ennustetaan nousevan ennätyksellisen korkealle 1,05 milj. hehtaariin, jolloin kasvua viime vuoteen tulee 8 prosenttia. Vesisateet ovat kuitenkin viivästyttäneet kylvöjä.

Ruotsin rapsialan ennustetaan nousevan 11 prosentilla ja Tanskan 10 prosentilla. Sen sijaan Baltian maissa alan odotetaan jäävän samalle tasolle kuin 2021/22, mutta Baltiassa syysrapsin ala olikin viime markkinointikaudella suhteellisen suuri.

 

Lähde: Vilja-alan yhteistyöryhmä VYR (Lue uutinen kokonaisuudessaan täältä)

Kommentit

Samankaltaista sisältöä