Olet täällä

Peltolude

Peltolude (Lygus rugulipennis) on noin puolen senttimetrin pituinen ruskeanvihertävä hyönteinen. Sillä on selässään selkeästi erottuva V-muotoinen kuvio. Peltolude vioittaa pahimmin mansikkaa ja muita marjakasveja, sekä vihanneksia, sokerijuurikasta, ristikukkaisia öljykasveja ja puiden taimia. Lude imee kasvin nesteitä, ja vioittaa samalla kukkia ja kasvupisteitä.

Merkitys:
Luteet vioittavat marjakasvien kukkia, jonka seurauksena syntyy "nappipäisiä" ja epämuodostuneita marjoja. Sokerijuurikkaalla kasvupiste tuhoutuu, kehitys hidastuu ja kasvi jää pieneksi. Naatti voi haarautua. Rypsin koko taimi voi kuolla kasvupisteen vioittumiseen. Kaalilla luteen imentä aiheuttaa epämuodostumia.

Leviäminen:
Peltolude talvehtii aikuisena pientareilla ja metsien reunoissa. Toukokuussa luteet lentävät avoimille viljelyksille parveilemaan, jonka jälkeen luteet munivat ruohomaisille kasveille. Talvehtineet luteet kuolevat kesä-heinäkuussa. Munista kehittyvät uudet aikuiset leviävät ympäristöön heinäkuun alkupuolesta lähtien.

Torjunta.
Luteita esiintyy eniten metsänreunojen ja niittyjen läheisyydessä. Viljelypaikan valinnalla voi vaikuttaa luteiden määrään lohkolla. Harso tai hyönteisverkko estää luteiden siirtymisen keväällä mansikalle ja vihanneksille. Luteiden määrää voidaan tarkkailla liima-ansoilla. Tarkkailu auttaa torjunnan ajoituksessa. Pahoina ludevuosina kemiallinen torjunta voi olla tarpeen. Ruiskutukset tehdään mansikalla ennen kukinnan alkamista, ja muilla kasveilla tarpeen mukaan. Torjuntaan sopivat Mavrik, Sumi Alpha, muut pyretroidit ja Bioruiskute S sekä mansikalla myös Calypso.

Samankaltaista sisältöä