Olet täällä

Reglonen käyttö kuivissa oloissa

Valoreaktiossa muodostuu vetyperoksidia, mikä polttaa solukon. Tehoaine imeytyy kasviin vain sen vihreiden osien kautta. Koska reaktio tapahtuu melko nopeasti tehoaineen tunkeuduttua kasviin, polttaa Reglone periaatteessa vain ne kasvinosat, joihin ruiskute osuu. Mikäli valon intensiteetti on matala, voi tehoaine kasvin nestevirtausten mukana hieman kulkeutua kasvissa.

Reglone tarvitsee toimiakseen siis valoa, mikä on hyvä ottaa huomioon ruiskutusajankohdan suhteen: Perunan varsistonhävitys tehdään päiväsaikaan valoisissa oloissa, mieluiten aamupäivällä. Rikkakasvien torjunta tehdään mieluiten illalla. Tällöin tehoaine ehtii hieman liikkua rikkakasvissa ja se tavoittaa siten paremmin kasvupisteen: saadaan parempi teho.

Reglone imeytyy kasviin hyvin nopeasti ja se on sateenkestävä 10 minuutin kuluttua ruiskutuksesta. Lopullinen teho näkyy 3-10 vrk:n kuluessa. Vaikutustavan vuoksi varoaikaa ei ole asetettu ja sadon saa korjata kun teho on tullut esiin. Valoreaktion yhteydessä tehoaine hajoaa, minkä vuoksi jäämiä ei kasvissa ole. Mikäli perunan lehdet ja varret ovat ravinteiden puutteen, tuleentumisen jne. vuoksi kalventuneet, on myös valoreaktio heikompi. Silloin myös vaikutus ko. kasvinosiin on heikompi.

Käyttöohjeen mukaan Reglonea ei saa käyttää pitkäaikaisen kuivuuden vallitessa. Kuivissa oloissa kasvi on stressaantunut ja varsistossa muodostuu yhdisteitä, jotka mukulaan kulkeuduttuaan aiheuttavat maltoon ruskean renkaan. Sama ilmiö voi tapahtua paitsi Reglone-käsittelyn, mutta myös mekaanisen tai muilla kemikaaleilla tehdyn varsiston hävityksen johdosta. Ruskean renkaan muodostuminen maltoon ei ole perunan käytön kannalta vaarallista, eikä se vaikuta itävyyteen. Värivikainen solukko voi tosin altistaa perunan varastoinnin aikana bakteeri-infektiolle, mikäli myös kuoressa tai navassa on vaurioita.

Maassa olevan kosteustilanteen voi todeta puristamalla juuristoalueelta otettua maata kädessä palloksi. Mikäli siitä saa pallon, on vesitilanne OK ja Reglonen voi vetää. Mikäli palloa ei saa tehtyä, on riski maltovikoihin olemassa, mikä koskee kaikkia varsistonhävitysmenetelmiä.

Mikäli perunan kasvu on pakko saada pysäytettyä (esim. siemenperuna), suositellaan se tehtäväksi seuraavasti (perustuu tanskalaisiin ohjeisiin). Se ei poista mukulavioitusten riskiä, mutta on paras mahdollinen. Siemenperunaa ei parane pitää lämpimässä maassa eikä varastossa turhan kauaa, sillä se vanhenee fysiologisesti koko ajan.

-    Ruiskutus valoisaan aikaan aamupäivällä, ei koskaan iltapäivällä; AAMUKASTETTA ym. kosteutta EI SAA OLLA, sillä lehtien pinnalta perunan sisään imeytyvä kosteus ja solukon tuhoutumisen tuloksena syntyneet yhdisteet voivat kulkeutua mukulaan ja aiheuttaa maltovikoja
-    Ruiskutus mahdollisimman tasaisesti koko kasvustoon. Kaksoisviuhkasuuttimet, tuuliavusteinen ruisku jne. auttavat tässä.
-    Vesimäärä niin pieni kuin se ruiskutusteknisesti on mahdollista, 125-250 l/ha kasvuston koosta riippuen.
-    1. ruiskutus käyttömäärällä 0,35-0,5 l/ha
-    2. ruiskutus 2-3 vrk:n päästä määrällä 0,5 l/ha
-    3. ruiskutus 0,5-1,0 l/ha tarpeen mukaan jne.
-    Mitä kauemmin varsiston tuhoutuminen kestää, sitä suurempi riski mukularutolle on. Ruton torjunta-aineen (Ranman Top, Shirlan) voi tarpeen tullen yhdistää Reglone-käsittelyyn.

Lisätiedot
Arto Markkula, Syngenta, puh. 0500 281717

 

Tekijä: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä