Olet täällä

Kärsiikö perunasi liiasta vedestä vai kuivuudesta? Lannoituksella voit vaikuttaa satoon

Osa Pohjanmaan perunapelloista kärsii liiasta vedestä. Kun taas etelämpänä, osassa Satakuntaa, kuivuus alkaa vaikuttaa sadon määrään. Kasvun ylläpitäminen haastavissa olosuhteissa on ensisijaisen tärkeää.

Erilaiset olosuhteet vaativat erilaiset toimenpiteet

Erittäin kovissa sateissa typpeä huuhtoutuu maasta runsaasti. Vaikka kasvusto näyttäisi sateiden jälkeen vielä hyvältä, on lähes varmaa että  myöhemmin heinäkuussa erityisesti typen ja kaliumin puutoksia alkaa näkyä yleisesti. Jos peruna on vasta alkamassa kukintaansa, on ensisijaisen tärkeää antaa riittävä typpilannoitus heti kun pellolle pääsee.

Esimerkiksi 100kg/ha nopeavaikutteista YaraLiva Nitraboria. Ruttoruiskutuksiin pitää varautua lisäämään erityisesti  Krista K plus kalium/typpi lehtilannoitetta 15kg/ha. Magnesiumin puutokseen käy YaraVita Magtrac 4l/ha.

Kuivissa olosuhteissa  perunapenkissä olevat ravinteet ovat vaikeasti kasvin otettavissa. Ensimmäisenä puutosoireita alkaa näkyvä typestä ja kaliumista, mutta myös fosforin saanti vaikeutuu merkittävästi. Fosforin puutosta ei näy kasvustossa, mutta mukulalukumäärään ja kokoon se vaikuttaa selvästi. 

Ravinteiden saantia kuivissa oloissa voi helpottaa lehtilannoituksella. Lehtilannoittamalla Krista K plus 15kg/ha ruttoruiskutuksen yhteydessä, saadaan lehdelle pieni määrä typpeä ja Kaliumia, ja YaraVita Solatrelillä 10l/ha turvataan fosforin saanti hetkellisesti. Magnesiumin puutoksia voi torjua YaraVita Magtrac lehtilannoitteella 4l/ha.

Kuivissa olosuhteissa rakeisen lannoitteen kanssa pitää olla varovainen. Kun sadetta sitten saadaan, vapautuu penkissä olevat ja sinne rakeena levitetyt ravinteet nopeasti kasvin käyttöön. Jos ollaan jo lähellä sadonkorjuuta, voi sadonkorjuu viivästyä ja perunan laatuominaisuudet kärsiä.

Tekijä: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä