Olet täällä

Ruokaperunavarastot normaalivuotta tyhjemmät

Maatilojen varastoissa oli tammikuun puolivälissä ruokaperunaa 73 miljoonaa kiloa. Ruokateollisuusperuna mukaan laskettuna varastoissa oli perunaa yhteensä 93 miljoonaa kiloa. Varastomäärät ovat pitkänajan keskiarvon alapuolella, koska viime kesänä perunasato oli heikko. Tamä johtui huonoista kasvuoloista ja loppusyksyn kuivuudesta.

Vaikka perunaa on niukasti, hinnat ovat pysyneet alhaalla. Ruokaperunan tuottajahintataso on selvästi edellistalvea alhaisempi. Joulukuussa 2016 ruokaperunan tuottajahinta oli 16,44 e/100 kg, kun 2015 joulukuussa hinta oli 22,18 e/100 kg. 

Lokakuun puolivälistä ruokaperunavarastot ovat tyhjentyneet 85 miljoonalla kilolla. Vähennys on ollut jopa 54 prosenttia. Keskimäärin varastot ovat pienentyneet 40 - 50 prosentin luokkaa.

Kotimaisen kulutuksen lisäksi perunavarastojen tyhjentymiseen vaikuttaa perunan laatu ja vienti. Syksyllä varastoon saatu ruokaperuna oli mukulakooltaan normaalia suurempaa, joka lienee osaltaan lisännyt varastojen reipasta tyhjentymistä lajittelutappioiden kautta. Myös laatuongelmat ovat lisänneet lajittelutappioita.

Tuonti ja vienti vaikuttavat myös varastomääriin. Tuonti on ollut edellisvuotta vähäisempää, koska Euroopassa ei ole suuria varastomääriä halpaa perunaa saatavilla. yliaktuaari Anna-Kaisa Jaakkonen Luonnonvarakeskuksesta kertoo, että perunamarkkinoiden perinteinen varaventtiili Venäjän vienti on ollut kiinni useamman vuoden.

Lähde: Luke

 

 

 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä