09.07.20

Perunapeltoja tarkkailtava koloradonkuoriaisten varalta

Koloradonkuoriaisen tarkkailu on nyt syytä aloittaa, myös pienemmällä perunapalstalla.

Suomessa ei ole todettu koloradonkuoriaisesiintymiä kesän 2016 jälkeen. Kuoriaisia voi kuitenkin kulkeutua Suomeen ilmavirtausten mukana niin etelästä kuin idästäkin, missä niitä esiintyy yleisesti. Yleisimmin koloradonkuoriaisia on Suomeen kulkeutunut kaakkoisten ilmavirtausten mukana. Kaakkois-Suomi, Etelä-Savo ja Uusimaa ovat suurimman riskin alueita. On myös mahdollista, että kuoriaisia on voinut talvehtia suomalaisissa perunapelloissa.

Koloradonkuoriaisten kulkeutumista ilmavirtojen mukana on vaikea ennustaa. Tarvitaan yhtä aikaa lähtöalueella tietyssä kehitysvaiheessa oleva, yleensä runsas kuoriaiskanta ja sopiva nouseva ilmavirtaus. Lisäksi ilmavirtauksen tulisi päätyä Suomeen. Sopivia lähtöalueita Suomeen ovat Keski-Eurooppa, Baltian alue ja Venäjä, joissa kuoriaista esiintyy yleisesti.

”Perunanviljelijöiden ja palstaviljelijöiden on nyt syytä tarkkailla perunakasvustojaan koloradonkuoriaisen varalta. Torjunta on sitä helpompaa, mitä aikaisemmin esiintymä todetaan. Yksittäisiä koloradonkuoriaisia on todettu aina silloin tällöin avomaalla tuotetuista kasvituotteista, kuten salaateista, vihanneksista, marjoista, taimista tai melkeinpä mistä vain tuotteesta, jotka ovat peräisin koloradonkuoriaisen esiintymäalueilta. Tämä leviämisreitti on myös hyvä huomioida, etteivät kuoriaiset pääsisi Suomessa perunakasvustoon”, sanoo ylitarkastaja Atro Virtanen Ruokaviraston kasvinterveysyksiköstä.

Havainnoista ilmoitettava havaintoilmoituspuhelimeen

Ruokavirasto kehottaa ilmoittamaan kaikista koloradonkuoriaisepäilyistä. Ilmoituksen voi tehdä puhelimella numeroon 040 801 4407 (varmimmin virka-aikana klo 10 – 16). Ilmoituksen voi tehdä myös kuvan kera multimediaviestinä tai WhatsApp-viestinä. Ruokavirasto antaa ohjeet jatkotoimista ja järjestää tarvittavat varmistustarkastukset. Epäilystä voi myös ilmoittaa sähköpostilla osoitteeseen [email protected]. Sähköpostiin on hyvä lähettää kuva epäillystä kuoriaisesta.

Tarkastuksista ja torjunnasta vastaavat Ruokaviraston ja elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten (ELY) tarkastajat. Omatoimiseen torjuntaan ei pidä ryhtyä, koska se vaikeuttaa torjuntatoimien onnistumista.

Kuoriaisen tunnistaa mustista pitkittäisraidoista

Aikuinen koloradonkuoriainen. Kuva: Evira
Perunakasvustosta voi nyt löytyä aikuisia koloradonkuoriaisia ja toukkia.

Aikuinen kuoriainen on noin senttimetrin mittainen. Keltaisessa selässä on 10 mustaa pitkittäisraitaa, etuselkä on oranssi ja siinä on mustia pilkkuja.

Koloradonkuoriaisen toukkia. Kuva: Evira
Munasta vastakuoriutunut toukka on noin 1 - 2 millimetriä pitkä ja tummahko. Toukat kehittyvät nopeasti ja niiden kuperan selkäosan väri muuttuu pian oranssinpunertavaksi. Pää on musta ja alhaalla kummassakin kyljessä on kaksi riviä mustia pilkkuja. Täysikasvuinen toukka on hieman yli senttimetrin mittainen.

Aikuiset kuoriaiset ja toukat syövät aluksi perunan lehdet reikäisiksi. Varsinaisen tuhotyön tekevät toukat, jotka massoittain esiintyessään syövät lehdet lähes kokonaan. Syödyt perunavarsistot muodostavat kasvustoon helposti havaittavia pesäkkeitä.

Lisätietoa ja kuvia koloradonkuoriaisesta sekä toimintaohjeet kuoriaisen esiintymistä epäiltäessä: www.ruokavirasto.fi/koloradonkuoriainen

Lähde: Ruokavirasto

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja