Olet täällä

Rapsikuoriainen

Rapsikuoriaiset (Meligethes aeneus) pureksivat öljykasvien kukkanuppuja ja syövät siitepölyä, jonka vuoksi kukinta myöhästyy ja heikkenee. Kun öljykasvien kukinta loppuu, siirtyvät rapsikuoriaiset kukka- ja parsakaalin kukintoihin, joihin ne syövät koloja.

Merkitys:
Rapsikuoriainen on öljykasvien pahin tuholainen. Sadon alennus voi olla satoja kiloja hehtaarilla. Kukka- ja parsakaalille rapsikuorisen merkitys on lähinnä sadon laadun alentajana. Rapsikuoriaiset syövät kaalin kukintoihin koloja, joista kaalin pilaantuminen alkaa.

Leviäminen:
Rapsikuoriainen talvehtii pellon ja metsän reunoilla karikkeessa ja siirtyy rypsikasvustoihin touko-kesäkuun vaihteessa. Lohkon reunalla on normaalisti enemmän kuoriaisia kuin keskiosissa. Kaalikasvustoihin rapsikuoriaiset leviävät keskikesällä.

Torjunta:
Rypsikasvustojen tarkkailu kannattaa aloittaa varhaisessa kasvuvaiheessa, sillä kuoriaisia löytyy lehtiruusukkeista jo ensimmäisten nuppujen ilmestyessä. Kuoriaisten torjuntakynnys ylittyy, kun kuoriaisia on 1 kpl ruusukenuppu-vaiheessa olevaa kasvia kohti. Kukkivia kasvustoja ei saa enää ruiskuttaa. Ruiskutukset kannattaa tehdä illalla tai aikaisin aamulla, ja ruiskuttaa saman peltoaukean kaikki kasvustot samanaikaisesti. Torjuntaan sopivat Mavrik, Sumi Alpha, muut pyretroidivalmisteet ja Bioruiskute S.

Kaaleilla rapsikuoriaisia voidaan torjua houkutuskaistojen avulla. Keltaisena kukkivat houkutuskaistat houkuttelevat kuoriaiset luokseen, josta ne torjutaan kemiallisesti.

Samankaltaista sisältöä