Olet täällä

Turvallisuus on talliyrittäjälle tärkeintä

Kun kaikkeen ei voi varautua ja varminkin pettää, vakuutukset auttavat. Näin kävi loppuvuodesta 2015 Siirilän ratsastuskeskuksessa Seinäjoella.

Sanna Lahdensuo on kokenut hevosnainen ja menestynyt kilparatsastaja, mutta tuore yrittäjä. Pitkäaikainen haave omasta ratsastuskoulusta toteutui, kun suvun hevostilalle rakennettiin täysimittainen maneesi ja Suomen Ratsastajainliitto antoi toiminnalle virallisen ratsastuskoulu hyväksynnän elokuussa 2015. 

Siirilän ratsastuskeskuksen tallissa on tällä hetkellä 35 hevosta, joista osa on huippuluokan kilpahevosia. Ratsastustunteja pidetään viitenä iltana viikossa kaikentasoisille ratsastajille. Pääosan tunneista Sanna pitää itse, mutta apuna on myös toinen ratsastuksenopettaja.

”Innostuin ratsastuskouluyrittäjyydestä, koska olen jo nuoresta asti ajatellut, että hevoset tulevat olemaan työni. Hevosten maahantuontia olen harjoittanut jo vuosia myös vieraalla töissä ollessani. Käsieni kautta vaihtaa omistajaa vuosittain noin 40 hevosta. Myyntitoiminnan onnistumisen ehdoton edellytys on, että minulla on hyvä virolainen yhteistyökumppani”, Sanna kertoo.

Hevosia tuodaan pääasiassa Baltiasta ja Keski-Euroopasta. Sanna panostaa myyntityössä siihen, että hevoset, joita välitetään olisivat kokeneita ja valmiita kilpailukentille. Koska myytävät hevoset ovat jonkin aikaa ratsastuskoulun tiloissa ja käytössä, Sanna tarjoaa lahjakkaille nuorille ratsastajille mahdollisuuden kilpailla tallin hevosilla. Tämä on tärkeää, koska kaikilla ei ole mahdollisuutta hankkia omaa kilpahevosta.

Onnettomuus muutti käytäntöjä

Ratsastuksen vaarallisuus harrastuksena puhuttaa ja nousee säännöllisesti otsikoihin onnettomuuksien jälkeen. Siirilän ratsastuskoululla panostetaan turvallisuuteen kaikin mahdollisin keinoin.

”Tärkeintä on valita ratsastustunneille varmat hevoset. Riskialttiita en halua käyttää. Tämäkään ei aina auta, kun toisena osapuolena on hevonen. Tallillamme sattui loppuvuodesta onnettomuus, jossan tallin luottohevonen astui 7-vuotiaan tytön vatsan päälle”, Sanna kertoo edelleen järkyttyneenä.

Kohtalokas tapahtumasarja sai alkunsa, kun ratsastaja oli nousemassa hevosen selkään. Tyttö oli hevosen rinnalla äidin pitäessä ratsusta kiinni. Yllättäen nurkan takaa juoksi ihmisiä, jolloin hevonen säikähti. Vierellä seissyt tyttö kaatui, jolloin hevonen astui tytön alavatsan päälle. Vakavasti loukkaantunut ratsastaja kiidätettiin Tampereelle leikattavaksi. Kahden kuukauden sairaalahoidon jälkeen tyttö on toipunut onnettomuudesta niin hyvin, että valmistautuu jo seuraaviin ratsastuskisoihin.

”Onnettomuuteen joutunut tyttö on ikäisekseen erityisen taitava ratsastaja. Hevosta kiinni pidellyt äiti on myös hevosalan ammattilainen. Hevonen oli tallin omistama luottoratsu. Vakavasti loukkaantuneen tytön vammat olisivat olleet todennäköisesti vielä pahemmat ellei päällä olisi ollut turvaliiviä”, Sanna korostaa.

Onnettomuuden jälkeen Sanna muutti pienten ratsastajien sääntöjä tallilla. Nyt alkeistunneille osallistuvat hevoset viedään ja tuodaan pois maneesista ainoastaan kokeneempien toimesta. Myös aloittelijoiden karsinassa olo ilman aikuista ei ole mahdollista. Sanna suosittelee kaikille ratsastajille turvaliivin käyttöä. Kypärä kuuluu itsestään selvänä varusteena ratsastajalle. Sekä hevosten hyvinvoinnin että ratsastajien turvallisuuden takaamiseksi Siirilässä selkään noustaan rampilta. Näin vältetään tilanteet, jossa hevonen lähtee liikkeelle ennen kuin ratsastaja on päässyt turvallisesti selkään.

LähiTapiola vakuuttaa ihmiset, hevoset ja rakennukset

Kaikilta ratsastuskoulussa ratsastavilta vaaditaan voimassa olevat vakuutukset. Sanna kertoo, että Suomen Ratsastainliitto tarjoaa hyvät vakuutukset ratsastuksenharrastajille, jotka ovat jonkun ratsastusseuran jäseniä tai omistavat Green Cardin. Hän kertoo olleensa koko ikänsä riskialtis, joten hän on vakuuttanut itsensä tuplasti kaiken varalta. Vakuutusasioissa hän on luottanut LähiTapiolaan. Lukuisat tapaturmat ovat osoittaneet vakuutusten tärkeyden. 

Onnettomuudessa loukkaantuneen tytön hoidon kustannuksia on katettu Suomen Ratsastajainliiton tapaturmavakuutuksesta, joka tulee LähiTapiolan kautta. Lisänä on ollut tytön oman tapaturmavakuutus. Sanna suosittelee kaikille ratsastusta harrastaville myös omaa täydentävää tapaturmavakuutusta. Onnettomuuden vakuutuskäsittely on vielä kesken, mutta tähän asti kaikki on sujunut LähiTapiolan kanssa mutkitta. 

"Ratsastus on tapaturmaherkkälaji. Harrastajan tukee huomioida tamä kattavalla tapaturmavakuutukselle. Yrittäjyys tuo tähän lisänä vastuun yrityksen pyörimisestä ja jatkuvuuden turvaamisesta. Tätä varten on huomioitava myös sairaudesta johtuvat poissaolot. Valitettavan usein hevosalan yrittäjät toimivat todella kevyellä henkilövakuuttamisella, koska into alaan ja luotto omiin kykyhin on eteenpäin vievä voima. Mitä suurempaa toiminta on sitä isommat ovat riskit, koska yrityksen toiminta perustuu yleensä yhden ihmisen panokseen ja taitoihin", kertoo myyntipäällikkö Kari Talasmäki LähiTapiolasta.

Ratsaastuskoulun rakennukset on vakuutettu maatilavakuutuksella. Tallissa on palovaroitinjärjestelmä ja ratsastuskoulun alueella on tallentava valvontakamera.

Teksti ja kuva: Katariina Anttila

 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä