Olet täällä

Rahoittaja uskoo suomalaiseen tuottajaan

Maitotilojen toimintaedellytykset ovat muuttuneet rajusti viimeisen vuoden aikana. Jos rahan riittäminen mietityttää, kannattaa ottaa yhteyttä pankin edustajaan.

”Ketään ei jätetä pulaan. Katsomme yhdessä miten tämän hetkisestä vaikeastakin tilanteesta päästään yli. Viimeisillä euroilla ei lainoja tarvitse lyhentää”, S-Pankin maatilarahoituspäällikkö Markku Ollila lupaa.

Hän on työssään Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun ja Koillismaan alueella huomannut, että viimeaikaiset maidon hinnanlaskut ovat iskeneet kovimmin juuri investoineisiin maitotiloihin. Joillakin yrittäjillä ovat kustannusarviot pettäneet. Ongelmia syventää entisestään laskenut maidonhinta. Vuoden aikana maidon hinta on laskenut 49 sentistä 35 senttiin.

Maidontuotanto muutoksessa

Ollilan asiakaskuntaan kuuluu eri elinkaaren vaiheessa olevia maitotiloja. Valtaosa hänen tuntemistaan tuottajista on päättänyt mennä hammasta purren vaikeiden aikojen yli. Suomalainen maidontuotanto kohtaa jatkossakin haasteita, kun esimerkiksi maitokiintiöt poistuvat.

”Onneksi suomalainen talonpoika on tottunut muutoksiin ja katse suunnataan eteenpäin. Jos tilanne huolettaa, laskemme yhdessä eri vaihtoehtoja. Paniikkiin ei ole syytä”, Ollila lohduttaa.
Hän korostaa, että tällaisina aikoina rahoittajilla on iso vastuu. Tärkeätä on reagoida hyvissä ajoin muutostilanteisiin.

Vakavarainen vaihtoehto

”Sopivin hetki miettiä pankkiasiakkuutta on suurten muutosten yhteydessä. Kun tilalla ryhdytään suunnittelemaan esimerkiksi sukupolvenvaihdosta, kannattaa pyytää useammalta taholta mahdollisimman monta ratkaisumallia. Usein pankkilainen pystyy tuomaan suunnittelupöytään uutta näkökulmaa ja ajatusmallia”, Ollila uskoo.

Hän törmää toistamiseen siihen, että S-Pankkia ei tunneta maatilarahoittajana. Hän on joutunut usein perustelemaan miksi S-Pankki on hyvä pankkikumppani. Suurimpana vahvuutena Ollila pitää vahvoja vakavaraisia omistajia. Siinä yhdistyvät sekä LähiTapiolan että S-ryhmän asiakkaiden omistamien toimijoiden vahvuudet. S-Pankissa asiakas pystyy vaikuttamaan pankin kehitykseen. S-Pankin asiakasmäärä on huikea ja tase 5 miljardia euroa, joten lainattavaa riittää.

”Talletukset ovat kuin perunavarasto, joka laitetaan kasvamaan. Tämän päivän maanviljelijät pohtivat usein valinnassaan myös pankin vakavaraisuutta, jolloin S-Pankki on hyvä vaihtoehto.”
S-Pankilla on Ollilan mukaan tarjota maatila-asiakkaille harva, mutta hyvä ja koko maan kattava organisaatio. LähiTapiola-yhteistyön kautta pystytään tarjoamaan edullisempi kokonaisratkaisu. Useimmiten edut ovat olleet todella mittavia. Rahoitusratkaisuissa tavoitteena on selkeä ratkaisu ja suunnitelma, joka yksinkertaistaa tilan hoitoa ja sen talouden suunnittelua.

Asiantuntevaa palvelua lähellä

Kun tilalla on tullut puheeksi pankkiasioiden hoitamisen, kun konttoria ei ole lähellä, on Ollila kurottautunut pöydän yli kertomaan, että näin lähellä on palvelu. S-Pankin alueellinen organisaatio liikkuu maatiloilla, joten apu tulee paikan päälle. Tänä päivänä rutiinipankkiasiat hoidetaan verkkopankissa. Jos asiakas tarvitsee henkilökohtaista palvelua päivittäisissä raha-asioissa, voi hän kääntyä Prismoissa olevan S-Pankin henkilökunnan puoleen.

”S-Pankin omistajilla on vahva halu ja tahto lisätä maatilarahoitusta. Tahtoa lisää myös maanviljelijöiden vahva asema S-ryhmän alueellisissa Osuuskaupoissa. S-Pankin merkittävä vahvuus on myös yhteistyö LähiTapiolan kanssa. Sidos vakuutusyhtiöön antaa asiakkuuteen lisäarvoa, koska samalla voidaan hoitaa myös henkilöihin, taloihin ja tavaroihin liittyvät riskit kuntoon. LähiTapiola aukaisee minulle oven maatiloille”, Ollila kertoo.

Realistista uskoa tulevaan

”Suurin lohtu maataloudelle on, että ihmiset syövät aina eli elintarvikemarkkinat eivät lopu koskaan. Tulevaisuuteen kannattaa katsoa rohkeasti. Tämän hetkiset vaikeudet ovat ohimeneviä. Eteenpäin kannattaa suunnata yhteistyössä esimerkiksi rahoituskumppanin kanssa”, Ollila kannustaa.

Hän ohjeistaa isoa investointia suunnittelevaa tekemään äärettömän realistiset laskemat mietinnän pohjaksi. Rahoittajaan kannattaa olla yhteydessä hyvissä ajoin. Kun isoja uudistuksia lähdetään tekemään, tulee maksuvaran ja vakuuksien olla riittävät.

Markku Ollila on pitkänlinjan pankkilainen. Takana on alaa erilaisissa tehtävissä kohta 40 vuotta. Ura kulki monen pankkiryhmittymän ja erilaisten tehtävien kautta Tapiolaan, jossa hän hoiti aluksi pohjoisen alueen yritysasiakkaita. Muutama vuosi sitten vastuulle tulivat alueen maatilat LähiTapiola Pankissa. Maatila-asiakkuuksia Markku Ollila on hoitanut useissa eri pankkiryhmissä.

Ollila kertoo viihtyvänsä erinomaisesti viljelijöiden parissa. Työ on monipuolista ja haastavaa ja ennen kaikkea asiakaskunta on mukavaa.

 

 

 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä