Olet täällä

Reikä seinään ja eläimet turvaan

Kun tuli on irti ja yli sata eläintä palavassa navetassa, ei ole aikaa pohtia. Isännän neuvokkuudella karja selvisi, vaikka rakennus tuhoutui täysin.

Marraskuinen ilta muutti rantasalmelaisen Hyvösen perheen elämän moneksi kuukaudeksi. Ennen iltakymmentä havaittu palo pihatossa oli ehtinyt edetä sisällä niin pitkälle, että alkusammuttimille ei ollut enää käyttöä. Oli vain pelastettava eläimet ja suojeltava läheiset rakennukset tuholta.

Isäntä Petri Hyvönen ei tiukassa tilanteessa lamaantunut vaan haki kaivinkoneen, jolla saatiin tehtyä reikä seinään. Tätä kautta vapautettiin 60 eläintä turvaan. Loput 60 tulivat oven kautta. Lihakarja päästettiin luontoon, koska tila sijaitsee niemessä, jonne niiden arveltiin jäävän. Suurin osa eläimistä löydettiin kyläläisten ja paikallisten metsästäjien avustuksella seuraavana päivänä. Sitkein piilotteli metsässä kolme päivää. 

Eläimet päätettiin kuitenkin teurastaa. Se oli helpoin ratkaisu kaikille, koska naudat olivat stressaantuneet ja hengittäneet savua, joka olisi saattanut sairastuttaa ne myöhemmin. Myös korvaavan eläinsuojan löytyminen niille olisi ollut hankalaa.

Jyrsikö joku myllynjohtoa?

”Isännän ripeällä ja neuvokkaalla toiminnalla pystyttiin rajoittamaan palo niin, että navetan yhteydessä ollut vasikkajuottamo säästyi”, kiittelee LähiTapiola Savo-Karjalan korvauspäälikkö Olli Ruuskanen.

Petri kertoo, että Savonlinnan palokunnasta oli iso apu. Palomiehistä löytyi myös eläinten pelastamiseen erikoistunut henkilö, jonka osaaminen oli korvaamattoman tärkeää.

Poliisin tutkimuksissa palon syttymissyyksi on varmistumassa jauhomyllyn sähkökaapeli, jonka ympärillä oli helposti syttyvää kuiviketta. Isäntäpari epäilee, että jyrsijä oli päässyt rikkomaan johdon. Myllyä ei ollut käytetty kahteen vuorokauteen. 

Tilalla oli tehty juuri ennen paloa sähkötarkastus, jossa kaiken oli todettu olleen kunnossa. Eli talonväen ei onneksi tarvinnut jäädä syyttelemään itseään. Mitään ei olisi todennäköisesti voitu tehdä ennakkoon. 

Vahingosta viisastuneena

”Heti tulipaloa seuraavana päivänä saimme LähiTapiolalta selkeät ohjeet muun muassa palopaikan raivaukseen. Olemme keskustelleet vakuutusyhtiön kanssa säännöllisesti korvausasioiden etenemisestä. Arvostan LähiTapiolassa sitä, että palvelu löytyy läheltä”, Petri miettii.

Kun ensi järkytyksestä oli selvitty, oli aika ryhtyä miettimään tulevaa. 

”Pillien pussiin laittaminen ei tuntunut mielekkäältä. Tähän vaikutti erityisesti se, että olimme ostaneet juuri naapuritilan. Lopulta ratkaisunteko oli helppoa. Navetta rakennetaan. Uusi navetta tulisi olemaan hieman entistä isompi ja parempi.”

Suunnittelussa otettiin opiksi vahingosta. Uuden pihaton rakenteet ovat paloturvalliset ja rakennukset sijaitsevat toisistaan erillään. Viljamyllystä luovuttiin kokonaan. Jauhot jauhaa rahtimylläri ”, Petri kertoo.

Lihakarjan hoitaminen on Hyvösen tilalla Satu-emännän työ. Omien ylin 90 hehtaarin hoidon lisäksi Petri urakoi kaivinkoneella. Osa peltotöistä hoidetaan lähiseudun viljelijöiden kanssa vaihtotöinä. Tämä on järkevää, koska tällöin kaikilla ei tarvitse olla omia koneita. Talvisin Petri  työskentelee PEL-tuotteella hitsarina ja esittelijänä messuilla.

Teksti ja kuvat: Katariina Anttila

 
Otsikko: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä