Olet täällä

Rexade – yhdellä ruiskutuksella taisteluun leveälehtisiä ja heinämäisiä rikkakasveja vastaan

Kuvassa oikealla ruiskuttamaton alue, kun muu pelto on puhtaana rikkakasveista Rexade ruiskutuksen jäljiltä.

RexadeTM on Corteva AgriscienceTM:n kehittämä uudenlainen rikkakasvien torjunta-aine vehnän ja rukiin laajatehoiseen rikkatorjuntaan. Rexade sisältää BroadwayTM:sta tuttua pyroksulaamia ja florasulaamia mutta myös uutta ArylexTM-tehoainetta, jota ei löydy mistään muusta vastaavanlaisesta markkinoilla olevasta tuotteesta. Arylexin ansiosta Rexade estää pienannosaineille kestävien rikkakasvikantojen kehittymisen ja Arylex tuo lisätehoa leveälehtisten rikkakasvien torjuntaan, mm. pihatähtimöön, peippiin, emäkkiin, mataraan ja pillikkeeseen.

Tällä kolmen tehoaineen ainutlaatuisella yhdistelmällä saadaankin erinomainen teho kaikkiin merkittävimpiin leveälehtisiin rikkakasveihin sekä mm. hukkakauraan, juolavehnään ja luohoon.

Yllä olevan kuvan vehnäkasvustossa on oikealla ruiskuttamaton alue, kun muu pelto on puhtaana rikkakasveista Rexade -ruiskutuksen jäljiltä.

 Agroset Oy:n toinen omistaja Jaakko LaamanenRexade-rikkakasviaine oli kasvukausilla 2019 ja 2020 kokeilussa Agroset Oy:n tilalla Huittisissa. Tilan toinen omistaja, Jaakko Laamanen, oli aineeseen tyytyväinen. ”Kyllä tulevaisuudessa aion siirtyä vallan tämän aineen käyttöön”, hän toteaa.

Isäntää miellyttää Rexadessa varsinkin sen laajatehoisuus ja pienet käyttömäärät. Pisteitä Rexaden laariin sataa myös sen laajasta käytettävyydestä: se toimii tehokkaasti monenlaisissa olosuhteissa.

Agroset viljelee 490 hehtaarin peltopinta-alallaan vehnää, ruista, ohraa ja pakastehernettä. Tilakeskuksen hallissa kasvaa 140 000 broileria ja laajennus on suunnitteilla.

Laaja teho yhdellä ajolla

Työmäärän vähentämisen houkuttamana juureksista ja sokerijuurikkaasta broilereihin ja viljaan siirtynyt Laamanen on tyytyväinen ruiskutuskertojen vähentymiseen.

”Tuntuu hassulta ajaa moneen kertaan eri aineilla siksi, että saisi ruiskutettua myös hukkakauroja ja juolavehniä, kun yhdellä aineella saa saman tehon kerta-ajolla.”

Kun viljelyala kasvaa, kasvaa väkisinkin myös etäisyys kauimmaisille lohkoille. Laamasen tilalla etäisyys tilakeskuksesta kauimmaisille lohkoille on 26 kilometriä. Veden kuljetuksesta ei tarvitse huolehtia jokivedellä ruiskutettaessa, mutta kasvinsuojeluaineet on etäisyyden kasvaessa saatava mukaan. Rexaden käyttömäärä on pieni, kevätvehnällä vain 40 g/ha ja syysvehnällä 50 g/ha, joten suurenkin alan aineet mahtuvat kätevästi ruiskun laatikkoon.

Juolavehnän kimppuun ilman jälkikasvirajoituksia

Varsin tyytyväinen Laamanen on Rexaden toimivuuteen juolavehnän kanssa. Vaikka se ei täysin tapa juolavehnää, se pysäyttää juolavehnän kasvun alle puintikorkeuden. Tämä pitää puitavan kasvuston puhtaana ja tekee sadonkorjuusta helppoa. Juolavehnälle jää tällöin myös hyvin lehtipinta-alaa vastaanottaa sadonkorjuun jälkeinen glyfosaattiruiskutus.

Pakasteherne on Agroset Oy:lle mieleinen kasvi sekä kannattavuutensa, että loistavien viljelykiertoa helpottavien ominaisuuksiensa ansiosta. Tarkkaan säädelty tuotantoketju aiheuttaa kuitenkin viljelijälle välillä päänvaivaa.

”Pakasteherneen viljely säätelee kasvinsuojeluaineita, joita viljoilla saa käyttää. On hyvä, että Rexadella ei ole jälkikasvirajoitusta, joten viljelykierron suunnittelu on helppoa.”, Laamanen toteaa.'

 

Uutisen toteuttaja: Corteva Agriscience

Kommentit

Samankaltaista sisältöä