Olet täällä

Päijät-Hämeen Viljaklusterin satokatsaukset

Päijät-Hämeen Viljaklusterin sadonkorjuuseminaaria ei vallitsevan koronatilanteen takia poikkeuksellisesti järjestetty syksyllä 2020. Tästä huolimatta Päijät-Hämeen Viljaklusteri, Fazer Mylly ja Viking Malt päättivät julkaista satokatsaukset mallasohran ja myllyviljojen osalta.

Vuosi 2020 ei ollut helpoin kevätviljojen viljelylle Suomessa. Terminen kasvukausi alkoi jo huhti-toukokuun taitteessa, mutta tämän jälkeen lämpötilat pysyivät viileinä. Osa viljoista oli jo tässä vaiheessa kylvetty, mutta kylmän ja sateisen sään takia viljojen kasvuun lähtö viivästyi. Toukokuun lopussa ja osin kesäkuun puolellakin kylvöt jatkuivat vielä monella maatilalla.

Kylvöjen jälkeen oli kuiva jakso, mutta heinäkuun alussa alkoi sateinen jakso. Monella paikkakunnalla tuli myös rankkoja sadekuuroja, jotka kurittivat kasvustoja. Jälkiversonta oli monessa kevätviljakasvustossa voimakasta kasvukauden alun olosuhteiden vuoksi.

Suomen kevätvehnä- ja ohrasadon arvioidaan olevan tänä vuonna 10 vuoden keskimääräistä satoa jonkin verran alempi. Syysvehnä-, ruis- ja kaurasadot puolestaan arvioidaan keskimääräisiksi. Vaihtelevat olosuhteet satokaudella vaikuttivat etenkin kevätviljojen laatuun.

Kevätvehnän ennakkonäytteissä laatu on ollut hyvä muilta osin, mutta sakoluku on osassa eristä liian matala leivontaan. Kotimainen myllyvehnä riittää kattamaan kotimaisen tarpeen. Rukiin laatu on hyvä. Tulevana vuonna kotimainen ruis tulee riittämään hyvin leipomoteollisuuden tarpeisiin varastoissa olevan edellisen satokauden runsaan sadon ansiosta. Kauran laatu oli lopulta hyvä. Ennakkonäkymistä huolimatta ei tullut ongelmia vihreiden jyvien, eikä DON-mykotoksiinin osalta.

Mallasohran laatu vaikuttaa ennakkonäytteiden perusteella olevan normaalilla tasolla. Joillakin lajikkeilla näyttää olevan itävyyden kanssa hieman haasteita, mutta ne ovat kuitenkin laadultaan hyväksyttävissä. Itävyyksissä oli hieman haasteita, mutta positiivista on se, että ennakkonäytteissä valkuaistasot ovat paremmalla tasolla edellisiin vuosiin verrattuna.

Lue tarkemmin varsinaisista satokatsauksista ennakkonäytetuloksineen: 

Tekijä: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä