Olet täällä

Vinkit syysviljojen ja syysrapsin rikkakasvien torjuntaan

Kylmä alkukevät on hidastanut niin viljelykasvien kuin myös rikkakasvien kehitystä. Lisäksi jatkuvat yöpakkaset ovat estäneet rikkakasvien torjunnan tähän asti. Ensi viikolla kuitenkin sääennuste lupaa lämpenevää, jolloin kasvu lähtee vauhdilla liikkeelle ja torjuntaruiskutusten kanssa pitää olla hereillä.

Huomioi nämä syysrapsin rikkakasvien torjunnassa

Syysrapsien rikkakasvien torjunta on syytä tehdä heti, kun sää sallii.

Pisimmällä olevat syysrapsikasvustot lähenevät jo kasvuastetta BBCH50, eli nuput ovat pian näkyvillä. Tämä kasvuaste on viimeinen hetki tehdä Korvetto- tai Galera- ruiskutukset. Korveton ruiskutushetkellä ja muutama tunti ruiskutuksen jälkeen olisi hyvä olla yli 10 astetta lämmintä, Galera toimii hieman viileämmässäkin eli yli 8 asteessa. Ruiskutusta ei kuitenkaan pidä tehdä, jos lämpötila öisin käy pakkasen puolella.

Jos ruiskutus viivästyy ja nuput tulevat jo näkyviin, Matrigon- ruiskutus voidaan tehdä hieman myöhemmin kuin Korvetolla ja Galeralla aina kasvuasteelle BBCH 55 asti. Heti, kun kasvustossa alkaa näkymään keltaista, Matrigon- ruiskutuskin on jo myöhäistä.

Huomioi nämä syysviljojen rikkakasvien torjunnassa

Syysviljojen rikkakasvien torjunnassa ei kannata vielä hätäillä, vaikka ruiskutusaika onkin pian käsillä. Kylmä sää on hidastanut kevätitoisten rikkakasvien itämistä, joten kannattaa malttaa antaa niiden itää ennen ruiskutusta. Yöpakkasten ja tulevan saderintaman jälkeen alkaa olla hyvä hetki suunnitella syysviljojen rikkakasvien torjuntaa, kun ensi viikon kohoavat lämpötilat saavat loputkin rikkakasvit heräämään.

Rukiilla on hyvä olla hereillä lämpötilan noustessa, sillä kasvustot lähtevät kehittymään nopeasti ja oikea ruiskutusaika menee usein ohi todella nopeasti. Moni valmiste pitää ruiskuttaa ennen korrenkasvun alkua, joten niiden kanssa on hyvä olla liikkeellä jo pian. Tällaisia valmisteita ovat muun muassa Broadway, Broadway Star, Tombo ja Rexade 440. Niiden etu on kuitenkin se, että niillä saadaan torjuttua tehokkaasti rukiin ja syysvehnän pahimmat leveälehtiset rikkakasvit, mutta samalla myös hukkakaura, luoho ja juolavehnä.

Jos rukiin kasvurytmi pääsee yllättämään, ja kasvusto pääsee jo korrenkasvu-lippulehtivaiheeseen, silloin valmisteeksi kannattaa vaihtaa Zypar, Quelex:in tuplapakkaus tai Pixxaro EC:n tuplapakkaus. Nämä valmisteet ovat turvallisia ruiskuttaa vielä lippulehtivaiheessakin.

Lämpötilasta syysviljojen rikkakasvien torjunnassa ei tarvitse huolehtia niin tarkasti kuin syysrapsilla. Kaikki yllä olevat valmisteet toimivat jo +5 asteesta lähtien, osa jo +2 asteesta, kunhan rikkakasvit ovat kasvussa. Eli kunhan yöpakkaset väistyvät, syysviljojen rikkakasvien torjunta on mahdollista.

Ainevalinta

Syysviljojen rikkakasvien torjunnassa löytyy valinnan varaa. Syysvehnälle, ruisvehnälle ja rukiille käyvät Broadway, Broadway Star, Tombo, Rexade 440, Zypar, Quelex Combo ja Pixxaro Premium. Kolme viimeksi mainittua käyvät myös syysohran rikkakasvien torjuntaan.

Pyroksulaamia ja florasulaamia sisältävät Broadway, Broadway Star, Tombo ja Rexade 440 ovat erittäin tehokkaita esimerkiksi syysviljoilla yleiseen saunakukkaan. Erityisesti florasulaami on erinomainen tehoaine syysviljojen rikkakasviruiskutuksissa, sillä sen teho on laaja ja erittäin hyvä juuri saunakukkaan. Florasulaamia löytyykin myös Zyparista ja Quelexista.

Syysitoinen peippi on myös yleinen ongelma syysviljalohkoilla, ja se on keväällä ruiskutuksen aikaan jo kukassa. Näin isona peippiin saadaan enää harvalla aineella kunnon tehoja, mutta Arylex-tehoainetta sisältävillä valmisteilla tämä onnistuu. Arylexia sisältäviä valmisteita ovat Rexade 440, Zypar, Quelex ja Pixxaro EC, jotka ovat hyviä valintoja syysviljojen rikkakasvien torjuntaan. Samalla saadaan pidettyä myös gramma-aineresistenssi kurissa.

 

Uutisen toteuttaja: Corteva Agriscience

 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä