Olet täällä

Lannoita hybridiruis keväällä satopotentiaalin mukaan

 

Ruis versoo pääasiassa syksyllä, siksi on tärkeää huolehtia kasvuston riittävästä typen, fosforin ja kaliumin saannista. Fosfori on tärkeää myös juurten ja versojen kehitykselle ja siten muiden ravinteiden hyödyntämiselle. 

Kalium parantaa talvenkestävyyttä ja parantaa rukiin kykyä vastustaa sienten aiheuttamia kasvitauteja. Ympäristötuen mukaan typpeä voi käyttää syksyllä enintään 30 kg/ha. Fosfori- ja kaliumlannoitus tehdään viljavuustutkimuksen perusteella.

Fosforiluokka   Korkea YaraMila NK 2 136 kg/ha, NPKS (30-0-16-3)
  Hyvä YaraMila Pellon Y 5 136 kg/ha, NPKS (30-8-8-4)
  Tyydyttävä YaraMila Pellon Y 6 200 kg/ha, NPKS (30-14-26-6)
  Enemmän rikkiä ja hiveniä   YaraMila Hiven Y 130 kg/ha, NPKS (30-4-8-8)

 

 

 

 

Rukiin lannoitus keväällä

YaraBela Suomensalpietari on sopiva lannoite uusille satoisille hybridirukiille, koska se sisältää booria.Syysrukiin kevätlannoitus tehdään aina arvioidun satopotentiaalin mukaan. Koska ruis aloittaa voimakkaan kasvun jo aikaisin keväällä, kannattaa lannoitus yleensä tehdä yhdellä kertaa mahdollisimman varhain. Kevätlannoitukseen käytetään rikkipitoista YaraBela-lannoitetta. Jos kevään typpilannoitus osoittautuu sato-odotuksiin nähden liian alhaiseksi, lisälannoitus tehdään korrenkasvuvaiheessa.

Mailla, joiden pH on luokassa hyvä tai parempi, on syytä varmistaa hivenravinteiden riittävyys. Rukiin riittävä kuparinsaanti lisää siitepölyn määrää ja elinvoimaa. Riitävä kuparinsaanti lyhentää siten heilimöintiaikaa ja vähentää torajyväsaastunnan riskiä. Myös boorin on todettu vähentävän torajyväisyyttä.

Kevätlannoitus                YaraBela Suomensalpietari 370-480 kg/ha (100-130 kg typpeä)
Hivenlannoitukseen  YaraVita Gramitrel
Mangaanilannoitukseen  YaraVita Mantrac Pro

 

 

 

Rukiin lannoitusohjelma

Teksti ja kuva: Kehityspäällikkö Anne Kerminen, Yara Suomi Oy

Mikä on rukiin ennätyssatosi? Saitko sen hybridi- vai perinteisellä lajikkeella? Kerro ja kommentoi uutista alla.

Tekijä: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä