04.12.15

Rukiissa on potentiaalia

Lokakuussa ensimmäistä kertaa valittu Ruismestari, MTY Mäki-Latvala Ilmajoelta, uskoo rukiissa olevan vielä paljon hyödyntämätöntä satopotentiaalia.

Lokakuussa ensimmäistä kertaa valittu Ruismestari, MTY Mäki-Latvala Ilmajoelta, uskoo rukiissa olevan vielä paljon hyödyntämätöntä satopotentiaalia. Mäki-Latvalan tilalla etsitäänkin aktiivisesti tietoa rukiin viljelystä ja mahdollisuuksista parantaa tuottoa entisestään. Talvenkestävyys on tilan isäntien, Mikko ja Veikko Mäki-Latvalan mielestä merkittävässä asemassa ruislajiketta valitessa. Muita tärkeitä kriteerejä ovat satoisuus ja viljelyvarmuus.

Viljelyä kehittäessään isännät ovat valmiita ottamaan myös riskejä, kunhan niille on hyvät perustelut. Uusia lajikkeita ja viljelytekniikoita kokeillaan mielellään. Vuosien viljelykokemuksen tuloksena tilalla on todettu toimivia keinoja muun muassa rukiin talvehtimisen varmistamiseen.

Ruismestari 2015 –kilpailussa kilpailtiin vuoden 2015 puidulla sadolla. Mäki-Latvalan tilalla saatiin tänä syksynä 8,45 ha ruisalalta keskisadoksi 8172 kg/ha. Viljelyksessä ruislajikkeista oli muun muassa Evoloa.

Ruismestari 2015 kertoo Borealin Kasvussa-lehdessä, miten viljelyn jokaiseen vaiheeseen paneutuminen tuottaa tulosta - lue koko viljelijähaastattelu.

Rukiista ennätyssato

Luonnonvarakeskuksen satotilastojen ennakon mukaan Suomen ruissato oli tänä syksynä lähes 110 miljoonaa kiloa. Sato kattaa vuosittaisen kotimaisen kulutuksen, joka on noin 100 miljoonaa kiloa. Suomi onkin nyt rukiin suhteen omavarainen, ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2000. Rukiin keskisato syksyllä 2015 oli 3 440 kg/ha, mikä on 8 prosenttia viime vuotta korkeampi.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja