Olet täällä

Torju kahukärpänen nyt

Olosuhteet kahukärpäsen liikkumiselle ja lisääntymiselle ovat juuri nyt otolliset ja aikaisin kylvetyt syysviljakasvustot ovat vaarassa. Kahukärpäsen toukat vioittavat syysviljojen oraita tunkeutumalla tyven sisälle. Pienet versot tuhoutuvat ja suuret alkavat versoutua voimakkaasti.

Kahukärpänen saattaa muodostua ongelmaksi erityisesti hybridiruiskasvustoilla, jotka kylvetään aikaisin ja ehtivät oraalle päivän keskilämmön ollessa 10 astetta tai yli.

Tarkkaile ja torju

Kahukärpästen tarkkailu kannattaa aloittaa heti rukiin tullessa oraalle. Kelta-ansa viedään pellolle rukiin orastuttua. Sopiva määrä on yksi ansa viittä hehtaaria kohden. Kahukärpäsen torjuntakynnys ylittyy, kun kahukärpäsiä löytyy vähintään 5 kpl/vrk/ansa. Yleensä torjunnan tarve on selvä ja torjuntakynnys ylittyy reilusti, kun kahukärpäsiä on liikkeellä. Kahukärpänen on tavallista kotikärpästä paljon pienempi, vain 2-3 mm pitkä kiiltävän musta kärpänen. Torjunta suoritetaan rukiin ollessa 1,5 - 2 lehtiasteella pyretroideilla. Tilasiemeneltä hybridirukiin siemenentä ostaneet ovat saaneet toimituksen mukana tarvittavan määrän kelta-ansoja.

Myös etanatilannetta kannattaa seurata, mikäli esikasvina on ollut nurmi ja / tai kylvö on suoritettu ilman kyntöä.

Ennaltaehkäise

Kahukärpästen ja etanoiden aiheuttamia vahinkoja voidaan myös ennaltaehkäistä kylvämällä syysviljat tarpeeksi myöhään ja muokkaamalla maa mahdollisimman hienoksi, jolloin etana ei viihdy siinä.

Tunnista kahukärpänen

Tekijä: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä