Olet täällä

Vasikoiden silmäsairauksia

Silmätulehdus

 

Aiheuttajia: Silmän sidekalvon tulehdusta esiintyy useiden virusten aiheuttamien hengitystietulehdusten yhteydessä, jolloin vasikalla voi esiintyä kirkasta silmä- ja sierainvuotoa. Silmätulehdus voi syntyä myös terävien silmään osuneiden esineiden, esimerkiksi heinäkorren tai sarvenpiston seurauksena.

Naudan tarttuva silmätulehdus on bakteerin (Moraxella bovis) aiheuttama. Myös Listeria -bakteeria on eristetty naudan silmätulehdustapauksista.

Altistavia tekijöitä:  Kärpäset voivat levittää tarttuvaa silmätulehdusta vasikasta toiseen.

Yleisyys: Virusten aiheuttamat sidekalvon tulehdukset ovat yleisiä. Moraxella bovis -bakteeritulehdukselle tyypillisiä oireita on todettu Suomessa silloin tällöin.

Oireet:  Moraxella bovis -bakteerin aiheuttama naudan tarttuva sarveis- ja sidekalvontulehdus ilmenee aluksi märkäisenä silmävuotona, joka hoitamattomana voi puhkaista reiän silmää suojaavaan sarveiskalvoon ja levitä edelleen aivoihin. Sarveiskalvon vaurioituminen sokeuttaa silmän pysyvästi, ja aivoihin levinnyt tulehdus johtaa yleensä kuolemaan.

Märkäinen sarveiskalvon tulehdus

Diagnoosi:  Diagnoosi tehdään tyypillisten oireiden perusteella. Mikäli silmätulehdus leviää naudasta toiseen, on syytä ottaa bakteerinäyte, josta taudinaiheuttaja voidaan yrittää selvittää.

Hoito: Hengitystietulehdusten yhteydessä esiintyvä kirkas silmävuoto menee yleensä ohitse ilman hoitoa. Märkäinen sidekalvon tulehdus paranee yleensä silmään laitettavilla antibioottitipoilla. Epäiltäessä Moraxella-bakteerin aiheuttamaa tulehdusta voi käyttää silmätippojen lisäksi yleisantibioottihoitoa. Koska kärpäset voivat levittää märkäistä silmätulehdusta vasikasta toiseen, tulee kärpäset hävittää navetasta mahdollisimman vähiin.

Ennaltaehkäisy: Terävien, vasikkaa pään korkeudella vahingoittavien esineiden poistaminen navetasta. Nupoutus estää sarvien aiheuttamat vammat. Kärpästen torjunta. Osastointi ehkäisee tulehduksen leviämistä vasikkaerien välillä.