Olet täällä

Sokerijuurikkaan nostonäytös Lammilla keräsi paikalle kosolti kiinnostuneita

Lammilla järjestettiin sokerijuurikkaan nostonäytös, jossa olivat esillä Suomessa olevat ajettavat sokerijuurikaskonemerkit yhtä lukuun ottamatta. Nähtävillä oli myös puhdistuskuormain työssä, kun nostettua juurikasta lastattiin kuorma-autoon ja matkalle Säkylään.

Korjuunäytös oli osoitus siitä, että juurikkaan viljelyllä on Suomessa tulevaisuutta. Kiinnostusta viljelyyn ovat osoittaneet sekä tilat, joilla on ollut juurikkaan viljelyä aikoinaan mutta myös sellaiset, joilla kokemuksia juurikkaasta ei entuudestaan ole. Tilaisuuden näyttävin osuus olivat nostokoneet, joita oli paikalla neljä. Nostotöissä olivat Grimme Maxtron 620, Edenhall 744, Holmer T4-40 ja Ropa Tiger V8-3.

Korjuunäytös on paikallisen viljelijän, Jukka Mäkisen pellolla, joka on osakkaana puolikkaalla Grimmen korjuukoneessa.

”Viljelykierrossa juurikas on positiivinen kasvi, vaikka korjuu tehdään monesti syksyllä kosteilla pelloilla. Kasvikierto hyödyttää muita kasveja. Viimeksi juurikasta oli meillä vuonna 2007. 2017 aloitin uudestaan 50 hehtaarilla ja nyt kylvössä oli 150 hehtaaria”, Jukka kertoo.

”Juurikkaan viljelyssä on omat niksinsä, jotka on hyvä tietää. Omia koneita ei välttämättä tarvita, kun työn voi teettää urakoitsijalla, jolloin koko viljelijäryhmä menestyy paremmin. Hämeessä nostoa esimerkiksi hoidetaan enemmän ajettavilla, urakoitsijoiden kalustolla kuin Satakunnassa”, kertoo viljelykonsulentti Petri Suvanto Sucros Oy:ltä.

Aikoinaan, ennen ajettavia nostokoneita, juurikkaan nosto vei runsaasti aikaa. Myös lastausaikaa on saatu lyhennettyä, kun perinteisemmästä kouralla tai kauhalla lastaamisesta on menetelmä vaihtunut puhdistuskuormaajiin. Puhdistuskuormaajan etu on kuljetettavan multamäärän vähentäminen, jolloin se ei syö hyötykuormaa. Juurikastehtaalla multa aiheuttaa seuraavan haasteen ja hinnan laskun viljelijälle. Jokainen multakilo, joka saadaan irti ennen kuljetusta on eduksi kaikille.   

”Meillä Suomessa haasteena ovat pitkähköt kuljetusmatkat, pieni tuotantomäärä hehtaareissa ja alhaisemmat sokeripitoisuudet kuin etelämpänä”, Petri pohtii. Toisaalta viljelykalusto voi olla ja onkin vastaavaa kuin Keski-Euroopassa, mutta esimerkiksi nostokoneiden korjuumäärät ovat pienempiä. Suomessa korjataan nostokoneella noin 500 hehtaaria, kun se etelämpänä voi olla 800 hehtaaria, jopa hieman enemmänkin. Korjuukausi Suomessa päättyy yleensä viimeistään pakkaseen ja lumeen.

Viljelykalustoa Suomessa on uusittu parin viime vuoden aikana huomattavasti. Tälle kaudelle nostokoneita hankittiin Suomeen käytettynä mutta myös uutena. Koneita on hankittu suoraan mutta suuri osa on tullut maahantuojien kautta, joilla on kontaktit käytettyjen koneiden myyjiin.

 

Teksti ja kuvat: Seppo Pentti

 

Katso alta kuvagalleria Lammin juurikkaannostopäivästä. Gallerian kuvat suurenevat klikkaamalla,

Tekijä: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä