05.08.16

Kauran ja öljykasvien viljelyala on kasvanut viime vuodesta

Kauran ja öljykasvien viljelyalat kasvoivat tänä vuonna, kun taas vehnän ja ohran viljelyalat pienenivät. Viime vuoden suosituimmat lajikkeet säilyvät edelleen viljelijöiden suosiossa.

Kauran ja öljykasvien viljelyalat kasvoivat tänä vuonna, kun taas vehnän ja ohran viljelyalat pienenivät. Viime vuoden suosituimmat lajikkeet säilyvät edelleen viljelijöiden suosiossa.

Vehnän viljelyala laskenut

Syysvehnän viljelyala putosi tänä vuonna reiluun 25 110 hehtaariin. Yleisimmät syysvehnälajikkeet viljelyssä ovat SW Magnifik ja Skagen. Myös kevätvehnän viljelyala putosi hieman viime vuodesta. Tänä vuonna kevätvehnää viljellään noin 196 460 hehtaaria. Anniina ja Quarna ovat kevätvehnälajikkeista suosituimmat.

Ohran viljelyala pääosin laskussa

Rehuohran ja mallasohran alat ovat laskeneet hieman viime vuodesta. Rehuohraa viljellään kuluvana vuonna 407 890 hehtaaria. Suosituimmat rehuohra lajikkeet ovat Brage ja Wolmari. Mallasohraa viljellään puolestaan noin 77 570 hehtaaria, yleisimpinä lajikkeina ovat NFC Tipple ja Harbinger.

Syysohran viljelyala on kasvanut viime vuoden vajaasta viidestäkymmenestä hehtaarista jo noin 139 hehtaariin. Yli puolet viljelyksessä olevasta syysohrasta on Matros –lajiketta.

Rukiin ala pienentynyt, kaura kasvattaa suosiotaan

Myös rukiin viljelyala on laskenut. Tänä vuonna yleisimmät lajikkeet ovat viime vuoden tapaan Reetta ja Evolo. Ruista viljellään tänä vuonna noin 26 510 hehtaaria.

Kauraa viljellään nyt noin 331 670 hehtaaria, mikä on enemmän kuin vuonna 2015. Suosituimpia lajikkeita ovat Akseli ja Belinda.

Öljykasvien ala lisääntyy

Rypsin ja rapsin viljelyala kasvoi jälleen. Yhteen laskettu rypsin ja rapsin viljelyala on nyt noin 61 960 hehtaaria. Viljellyin kevätrypsilajike on Cordelia. Suosituin kevätrapsilajike puolestaan on Proximo. Syysöljykasveista taas suosituimmat lajikkeet ovat syysrapsilla Pioneer Maximus ja syysrypsillä Largo.

Tiedot perustuvat Maanmittauslaitoksen tekemään tilastoon eri lajikkeiden viljelyaloista.

Viljelyalat lajikkeittain vuosilta 2010 – 2016

Lähteet: VYR, Maanmittauslaitos

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja