Olet täällä

Syysviljat ja -öljykasvit viihtyvät hyvin kalkitussa maassa

 

Paras ajankohta syysviljojen kalkitukseen on ennen syysviljapellon perustamista. Tällöin kasvit hyötyvät kalkituksesta eniten. Myös syyskylvöiset öljykasvit viihtyvät hyvin kalkitussa maassa: tällöin rikki on paremmin saatavilla ja kasvien juuristo kehittyy laajemmaksi ja toimii tehokkaammin.

Kun suunnitelmissa on kylvää syysviljoja, kannattaa ylläpitokalkitus ajoittaa kevätkylvöisen kasvin korjuun jälkeen sängelle tai kesannolle, ennen syysviljan kylvömuokkausta. Jos lohkon pH on matala, kalkki on hyvä levittää ennen perustamista jo edellisenä talvena. Tällöin kevätmuokkaus sekoittaa kalkin maahan ja se pääsee vaikuttamaan maassa jo kesän ajan syksyllä kylvettävää kasvia varten.

Talvella routiintuneen syysviljapellon voi kalkita, mutta kalkitusvaikutus kasvavalle kasville jää melko vähäiseksi. Kalkki painuu muokkaamattomassa maassa hitaammin maan alempiin kerroksiin, joten kalkin paras teho saadaan vasta seuraavalle kasville, kun kalkki on sekoittunut kunnolla maahan. Kasvuston päälle tehtävä kalkitus saattaa aiheuttaa myös tallausvioituksia.

Syysviljan pH-suositukset

Rukiin pH-suositus on karkeilla kivennäismailla 6,4 ja savimailla 6,7. Ravinteiden käyttökelpoisuuden kannalta pellon pH on hyvä olla vähintään 6,5.

Vehnän pH-suositus on karkeilla kivennäismailla 6,8 ja eloperäisillä mailla 6,4. Vähämultaisilla jäykillä savimailla vaateliaiden viljalajikkeiden pH-vaatimus on 7. pH:n tulisi olla vehnällä vähintään 6,5.

Öljykasvit viihtyvät kalkitussa maassa

Myös syysöljykasvit viihtyvät hyvin kalkitussa maassa. Rypsin tavoite-pH karkeilla kivennäismailla on 6,4 ja savimailla 6,7. Tällöin myös öljykasvien viljelyn kannalta oleellinen rikki (S) on liukoisempaa, sillä rikin saatavuus paranee pH:n noustessa yli 6,5:n. Kalkitussa maassa rypsin koko juuristo kasvaa laajemmaksi ja toimii tehokkaammin, jolloin viljoja runsaampi lannoitus saadaan paremmin hyödynnettyä.

Mitä havaintoja sinä olet tehnyt syysviljojen ja -öljykasvien kalkituksesta? Kommentoi ja kerro alla.
 

Tekijä: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä