Olet täällä

Euroopan syysviljojen ja -rapsin kylvöt onnistuivat

Viljojen syyskylvöt onnistuneet suurimmassa osassa Eurooppaa

Viljojen syyskylvöt aloitettiin suotuisissa olosuhteissa läpi Euroopan. Kylvöjen aloitus viivästyi hieman Pohjois-Euroopassa johtuen puintien venymisestä, mutta kylvöt etenivät hyvin syyskuun aikana.

Baltiassa syyskylvöt saatiin valmiiksi syyskuun lopussa optimaalisessa aikaikkunassa erinomaisissa olosuhteissa. Myös Ruotsissa ja Tanskassa kylvöt etenivät hyvin kuivan syyskuun aikana ja lokakuun sateet tarjosivat kylvösten itämiseen tarpeeksi kosteutta. Suomessa kylvöjen venyminen saatiin kiinni syyskuun aikana.

Ranskassa ja Puolassa syyskylvöt ovat yhä meneillään hyvissä kylvöolosuhteissa. Puolassa huolta aiheuttavat kuitenkin alhaiset lämpötilat, jotka voivat vahingoittaa viimeisimpinä kylvettyjen syysvehnien herkkiä oraita. Saksassa viljojen syyskylvöt onnistuivat hyvin.

Rapsin pinta-ala kasvaa monissa maissa merkittävästi

Rapsin syyskylvöjen aloitusta hidastivat elokuun sateet Länsi- ja Pohjois-Euroopassa. Irlannissa, Ranskassa, Belgiassa, Alankomaissa, Länsi-Saksassa, Tanskassa ja Ruotsissa rapsin kylvöt alkoivat elokuussa ja ne olivat valmiit syyskuun loppuun mennessä. Samoissa maissa maan kosteus oli riittävä rapsin hyvään kasvuun lähdölle.

Baltiassa ja Puolassa jatkuva sadanta hidasti rapsin kylvöjen etenemistä elokuussa. Märät pellot ja kovista sateista johtunut peltojen kuorettuminen vaikeuttivat rapsin tasaista kasvuun lähtöä.

Yhteenvetona rapsin kylvöistä voidaan todeta niiden onnistuneen kohtuullisesti Euroopan alueella. Ranskaan, Saksaan, Irlantiin ja Ukrainaan odotetaan merkittävää pinta-alan kasvua viime kasvukauteen verrattuna. Euroopan puolisella Venäjällä, Ukrainassa ja Valko-Venäjällä on mitattu keskimääräisiä alhaisempia lämpötilalukemia, mutta vielä ne eivät ole vahingoittaneet kasvustoja.

 

Lähde: Vilja-alan yhteistyöryhmä

Kommentit

Samankaltaista sisältöä