28.01.14

Syysviljojen ja syysrapsin talvehtimistilanteesta

Lämpimän syksyn ansiosta syysviljat kasvoivat hyvin. Märkä syksy ja vähäluminen, kylmä talvi ovat kuitenkin haastaneet syyskylvöisiä kasveja. Ruis kestää aina syysvehnää paremmin pakkasia, jopa ilman suojaavaa lunta. Syysrapsin talvehtimisesta ei ole Suomessa vielä paljoa kokemuksia.

Lämpimän syksyn ansiosta syysviljat kasvoivat hyvin. Märkä syksy ja vähäluminen, kylmä talvi ovat kuitenkin haastaneet syyskylvöisiä kasveja. Ruis kestää aina syysvehnää paremmin pakkasia, jopa ilman suojaavaa lunta. Syysrapsin talvehtimisesta ei ole Suomessa vielä paljoa kokemuksia.

Syysvehnäpelto Somerolla tammikuussa 2014. Kasvuston päällä muutamia senttimetrejä lunta, ja alla raikkaanvihreä kasvusto.
Monen vuoden jälkeen syysviljoja kylvettiin viime syksynä runsaasti eli runsaat 75 000 hehtaaria. Syysvehnän kylvöalaksi muodostui 50 700 ha, joka on kolminkertainen määrä viime vuoteen verrattuna. Ruisala kaksinkertaistui edellisvuodesta ja on nyt 24 700 ha.

Syksyllä kasvustoja ruiskutettiin lumihometta vastaan runsaasti. Marras-joulukuussa ja vielä tammikuun alussa vallitsi koko Suomessa hyvin lämmin ja sateinen kausi. Koska maa oli kuitenkin roudaton, syysviljapelloille ei muodostunut vedestä ongelmia.

Tammikuun 10. päivän jälkeen suursäätila muuttui nopeasti talviseksi. Onneksi ennen kireimpiä pakkasia myös satoi muutama sentti lunta. Kevyt pakkaslumi suojaa yllättävän hyvin oraiden kasvupistettä.

2000-luvun puolivälissä koettiin tammikuun jälkipuoliskolla vastaavia pakkaslukemia kuin tänäkin vuonna, ja silloin syysvehnäkasvustoja kuoli pakkasvaurioihin. Eroja tähän talveen verrattuna on kuitenkin kaksi: silloin ei ollut oraita suojaavaa lunta ja silloin myös kylmä pohjoistuuli lisäsi pakkasen purevuutta. Tuulelta metsän suojassa olleita syysvehnäkasvustoja säästyi pakkasvaurioilta, vaikka aukealta oraat kuolivat.

Syysrapsin talvehtimistilanne ei huolestuta

Syysrapsipelto Somerolla tammikuussa 2014. Kasvuston suojana on kevyt lumipeite.
Syysrapsia on kylvössä nyt 3 500 ha. Suomesta ei ole saatu vielä kokemuksia miten syysrapsi kestää tämän tammikuun kaltaisia olosuhteita. Vaasassa järjestetyssä syysrapsitilaisuudessa Albin Gunnarsson Svensk Raps AB:ltä ei kuitenkaan pitänyt talvehtimistilannetta huolestuttavana, vaikka lunta kireissä pakkasissa ei paljoa olisikaan. Hänen mukaansa syysrapsi on nyt lepotilassa eikä kärsi helposti pakkasista.

Syysrapsille uhkaavin tilanne voi muodostua kevättalvella lumettomassa kasvustossa, kun yöllä on pakkasta, päivällä lämmintä, ja lisänä on vielä kasvustoa kuivattava tuuli.

Teksti ja kuvat: Markkinointipäällikkö Lasse Matikainen, Berner Kasvinsuojelu ja Puutarhanhoito

Millainen talvehtimistilanne syysviljoilla on eri puolilla Suomea?
Onko sinulla kokemuksia syysrapsin talvehtimisesta? Kerro ja kommentoi alla!

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja