Olet täällä

Rikkakasvit hallintaan syysviljoilla

 

Syysviljakasvustoissa rikkakasviongelmat voivat olla hyvin moninaisia. Syysitoiset rikkakasvit itävät ja taimettuvat jo syksyllä, ja ovat heti keväällä sään lämmetessä puskemassa lisäkasvua. Erityisesti talven harventamiin oraskasvustoihin tulee lisäongelmaksi keväällä itävät rikkakasvit. Lisäksi suorakylvössä helposti yleistyvät erilaiset heinäkasvit. Edellä mainitut tilanteet on syytä huomioida ruiskutuksen ajoitusta ja ainevalintoja päättäessä.

Syysviljojen rikkakasvien torjuntaan kannattaa valita hyväksi koettu Allyn + Primuksen seos.Rikkakasvit ryöstävät hyötykasveilta vettä, ravinteita, valoa ja kasvutilaa. Kookkaammat rikkakasvit aiheuttavat suuremmat haitat kuin matalaksi jäävät. Syysitoiset saunakukka ja matara ovat rukiin ja syysvehnän haitallisimmat rikkakasvit. Saunakukka voimakkaasti kasvavana ja haaroittuvana lannistaa viljan kasvua. Matara kasvaa kesän aikana kilpaa viljan kanssa, ja vie kisan voiton kiipeämällä loppukesällä viljakasvuston yläpuolelle.

Saunakukkatehostaan tunnettu Ally 50 ST on edelleenkin markkinoiden tehokkain saunakukan ”tappaja”, markkinoille tulleista uusista tuotteista huolimatta. Mataraan hyvin tehoavia valmisteita ovat Primus, Starane 180 tai Starane XL, joista valitaan seoskumppani Allylle.

Broadway tehoaa myös heinämäisiin rikkakasveihin

Jos pellossa on myös heinämäisiä rikkakasveja, Broadway on oikea valinta. Kuva viime kesän Västankvarnin Peltopäivästä, jossa kevätvehnäkasvustoon oli kylvetty myös kauraa vertaamaan tuotteen tehoa hukkakauraan. Broadwayn teho oli täydellinen. Suorakylvöpelloilla heinämäiset kasvit runsastuvat – usein yllättävänkin nopeasti. Ongelmaksi tulee juolavehnää, luhoa, ruiskattaraa, timoteita jne. Suomessa neljä vuotta käytössä olleesta Broadwaysta on saatu viljelijöiltä hyvin myönteisiä käyttökokemuksia. Tämä markkinoiden laajatehoisin valmiste tehoaa hyvin tavallisiin viljapellon rikkakasveihin ja myös moniin heinämäisiin rikkakasveihin. Hukkakauraan Broadwayn teho syysviljoilla on yli 90 %. Ruiskutus tulee tehdä riittävän aikaisessa vaiheessa, sama sääntö koskee muitakin heinämäisiä kasveja torjuttaessa.

Leveälehtisten rikkakasvien torjunnassa Broadway tehoaa hyvin myös viileän sääjakson aikana tai jos esiintyy yöhalloja. Torjuttaessa heinämäisiä rikkakasveja tulisi maan lämpötilan olla noin 5 cm syvyydessä vähintään 6 astetta ja heinien juurissa näkyä valkoisia uusia juuria. Broadway sopii käytettäväksi sekä rukiille että syyvehnälle.

Teksti ja kuvat: Markkinointipäällikkö Lasse Matikainen, Berner Kasvinsuojelu ja Puutarhanhoito

Kommentoi uutista alla.

Kommentit

Samankaltaista sisältöä