Olet täällä

Näin torjut syysviljoilta taudit ja lakoontumisen

 

Syysviljoilla kasvitautien esiintymiseen ja runsauteen vaikuttavat erityisesti esikasvi, muokkaustapa, lajikkeen tautiherkkyys sekä kasvukauden sääolot. Useille taudeille suotuisat olosuhteet syntyvät jos syysvilja kylvetään viljan jälkeen suorakylvömenetelmällä.

Suuriin satoihin pyrittäessä myös lakoriski kasvaa. Tunnetusti ruis on edelleenkin viljoista lakoherkin, joskin uusien hybridilajikkeiden lako-ongelmat ovat vähentyneet.

Syysviljan kylvö viljan jälkeen suorakylvöllä/kevytmuokkauksella ja kostea kasvukausi edistävät kasvitautien runsastumista. Rukiille kannattaa tehdä kaksi kasvunsäädekäsittelyä, josta viimeiseen lisätään tautiaine mukaan. Syksyllä pensonut ruiskasvusto lähtee keväällä nopeasti kasvuun. Rikkakasviruiskutukseen kannattaa lisätä kasvunsäädettä, mutta tautien torjuntatarvetta ei vielä tässä vaiheessa ole.

Rukiin lippulehtiasteella tehdään toinen kasvunsäädekäsittely ja tähän kannattaa lisätä tautiaine mukaan, koska erityisesti ruostetaudit voivat aiheuttaa rukiilla tuntuvia sadonalennuksia.

Syysvehnän kasvitauti- ja laontorjunta

Syysvehnälajikkeiden korrenlujuus on varsin hyvä. Rikkakasviruiskutukseen kannattaa kuitenkin lisätä mukaan pieni määrä CCC-valmistetta. Tämä lyhentää ja vahvistaa kortta, ja on kustannukseltaan hyvin edullista. Vaikka kasvukaudesta tulisikin hyvin kuiva, aikaisin annettu pieni kasvunsäädeannos ei aiheuta ongelmia.

Jos syysvehnä on kylvetty suorakylvönä / kevennetyllä muokkauksella viljan jälkeen, saattaa keväällä jo orasvaiheessa kasvustoon iskeytyä vehnän pistelaikkua (DTR-laikku).

Vehnän tärkein kasvitautitorjunta kannattaa ajoittaa siihen vaiheeseen, kun tähkät ovat näkyvillä. Puhtaita strobeja (Amistar, Acanto ja Comet) ei suositella lainkaan käytettäväksi yksinään vaan tankkiseoksena toisella tavalla vaikuttavien aineiden kanssa, jotta ei muodostuisi kestäviä tautikantoja.

Teksti ja kuvat: Markkinointipäällikkö Lasse Matikainen, Berner Kasvinsuojelu ja Puutarhanhoito

Kommentoi uutista alla.

Kommentit

Samankaltaista sisältöä