Olet täällä

Syysvehnä oiva ratkaisu sikatilalle

 

Vehnät, erityisesti syysvehnä, ovat oivia vaihtoehtoja suomalaisilla sikatiloilla viljeltäviksi. Valtaosa maailman sioista ruokitaan vehnään perustuvalla rehulla.

Vehnän hehtolitrapaino on suurempi kuin ohran. Vehnää viljeltäessä raakavalkuais- ja energiasato saadaankin suuremmaksi verrattuna perinteiseen sikatiloilla viljeltävään ohraan. Mikäli sikojen rehustukseen saadaan useampia viljoja mukaan, ruokinta monipuolistuu ja sikojen kasvu nopeutuu.

Alla olevan taulukon laskelman pohjalta voidaan todeta, että mikäli ohra vaihdetaan syysvehnään voidaan joka 4. hehtaari jättää kylvämättä. Hyvä vaihtoehto on esimerkiksi kylvää ensi syksynä viidennes vapautuvasta ohra-alasta syysvehnälle.

Kerralla ei pidä tehdä sikojen ruokintaan suuria muutoksia. Erityisesti syysvehnä on ohraa pehmeämpää, joten jauhatusta tulee säätää kun vehnä otetaan mukaan sikojen ruokintaan. Tällöin jauhosta ei tule liian hienoa.

  Sato, kg /ha    Hlp, kg         Rv, %         Tärkkelys, %    Rv-sato, kg/ha   Tärkkelyssato, kg/ha  
Ohra  4 127 66,3 11,5 60,9 470 (100) 2 513 (100)
Syysvehnä       4 500 80,6 13,1 69,8 590 (125) 3 141 (125)

Viljalajien satojen ja ruokinnallisen laadun vertailu ISO-VILJA®-sopimuksilla vuonna 2013.

Teksti: Tutkimuspäällikkö Juha Salopelto, Hankkija Oy

Millaisia käytännön vinkkejä sinulla on vehnän käyttöön sikatilalla? Vastaa ja kommentoi uutista alla.
 

Tekijä: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä