25.04.18

Maa- ja puutarhatalouden energiankulutus kasvaa edelleen

Energian kulutus on noussut kolmessa vuodessa 12 prosenttia. Nousua selittävät muun muassa lämpöenergian tarkempi tilastointi sekä tekniikan ja kasvihuonetuotannon lisääntyminen.

Energian kulutus on kasvussa maatalous- ja puutarhayrityksissä, Luonnonvarakeskus (Luke) tiedottaa.

Vuonna 2016 maa- ja puutarhatalouden energian kulutus oli 11 381 gigawattituntia, mikä on noin 12 prosenttia edelliseen kyselyvuoteen 2013 verrattuna. Määrä on kolme prosenttia Suomen energian kokonaiskulutuksesta. Sähkön kulutus lisääntyi vuoteen 2013 verrattuna 13 prosenttia.

Kokonaisenergian käytöstä sähkön osuus oli 15 prosenttia, puu- ja peltopohjaisen energian osuus 44 prosenttia ja turvepohjaisten energialähteiden osuus viisi prosenttia kokonaiskulutuksesta. Öljynkulutuksesta valtaosa oli moottoripolttoöljyä.

Maatalous- ja puutarhayritysten energian käyttöä kysyttiin tiloilta talvella 2016–2017. Mukaan ei ole laskettu yksityistalouden energiankäyttöä.

Sähkön kulutus lisääntynyt tekniikan kehittymisen ja kasvihuonetuotannon lisääntymisen myötä

Kokonaisenergiankäytön lisääntyminen edelliseen tilastointivuoteen 2013 verrattuna johtunee osittain ostetun lämpöenergian tarkemmasta tilastoinnista.

”Varsinkin kasvihuoneet ostavat lämpöenergiaa. Ostettu lämpöenergia on usein uusiutuvalla energialla, kuten hakkeella tuotettua, mutta tilastointitavasta johtuen tarkempi tieto lämpöenergian raaka-aineen alkuperästä jää puuttumaan”, Luken yliaktuaari Anna-Kaisa Jaakkonen pohtii tiedotteessa.

Sähkön kulutuksen ja merkityksen kasvuun on vaikuttanut tuotantorakennusten tekniikan kehittyminen, mutta myös valotetun kasvihuonetuotannon lisääntyminen.

Uusiutuvaa energiaa 45 prosenttia

Tilastokeskuksen laskelmien mukaan sähköstä tuotettiin vuonna 2016 uusiutuvalla energialla 45 prosenttia.

Lämmitykseen käytettävä kevyen ja raskaan polttoöljyn kulutus on vähentynyt ja lämpöä tuetaan enenevässä määrin kiinteällä polttoaineella, kuten puulla, peltoenergialla ja turpeella.

Viljankuivaukseen kuluva energiamäärä on merkittävä ja siihen vaikuttaa ennen kaikkea puintiajan kosteusolot. Niinpä vuosittaiset vaihtelut voivat olla hyvin suuria.

Tilamäärä vähentynyt mutta maatalousmaan määrä pysynyt ennallaan

Maatalouden rakennetilastojen mukaan vuodesta 2013 vuoteen 2016 maatalous- ja puutarhayritysten lukumäärä väheni lähes 4 691 tilalla, eli yhdeksällä prosentilla. Toisaalta käytössä olevan maatalousmaan määrä pysyi ennallaan ja tilakoko kasvoi neljällä hehtaarilla.

”Maa- ja puutarhatalouden energian kulutus vaikuttaa tehostuneen vuodesta 2013. Toki moottoripolttoöljyn kulutus on lisääntynyt tilakoon kasvun ja sitä kautta pidentyneiden pellolle ajomatkojen vuoksi”, Jaakkonen toteaa.

Lähde: Luonnonvarakeskus

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja