Olet täällä

Luonnonhaittakorvauksen, ympäristökorvauksen ja luomukorvauksen ennakoihin tulossa korotus syksyllä 2019

Ruokavirasto maksaa ennakoitua suuremman osuuden vuoden 2019 luonnonhaittakorvauksesta, ympäristökorvauksesta ja luonnonmukaisen kasvintuotannon korvauksesta loka–marraskuussa. Korvausten ennakkomaksuina maksetaan 85 % korvausten määrästä aiemmin ilmoitetun 75 %:n sijaan, Ruokavirasto tiedottaa. Korotuksen ansiosta ennakkoja voidaan maksaa noin 79 miljoonaa euroa suunniteltua enemmän.

Manner-Suomen maaseutuohjelman mukaisten korvausten ennakkomaksut voivat olla tavallista suurempia, koska EU-komissio tulee antamaan asetuksen mahdollisuudesta korottaa maksuprosenttia. Syynä korotuksille ovat Euroopassa vallinneet kuivuusongelmat, jotka ovat pienentäneet satonäkymiä merkittävästi.

Maksuprosenttien korotus tarkoittaa, että luonnonhaittakorvauksen ennakkoa maksetaan noin 49 miljoonaa euroa suunniteltua enemmän. Luonnonmukaisen kasvintuotannon korvauksen ennakon määrä kasvaa noin 4 miljoonalla eurolla ja ympäristökorvauksen ennakon noin 26 miljoonalla eurolla.

Maksuaikataulu ennallaan

Ennakoiden maksuprosenttien korotukset eivät vaikuta viljelijätukien maksuaikatauluun. Luonnonhaittakorvauksen ja luonnonmukaisen kasvintuotannon ennakoiden maksaminen on tavoitteena aloittaa viime vuoden tapaan lokakuussa. Sitoumusten perusteella maksettavien ympäristökorvausten ennakot ovat maksuvuorossa marraskuussa. Ruokavirasto tiedottaa maksujen alkamisesta tarkemmin maksupäivien vahvistuttua.

Ruokaviraston tavoitteena on maksaa suorien tukien (perustuki, viherryttämistuki, nuoren viljelijän EU-tuki ja peltokasvipalkkio) ennakot joulukuussa. Voimassa olevat EU-säädökset edellyttävät, että valvonnat ovat valmistuneet ennen suorien tukien maksujen aloittamista.

Kommentit

Samankaltaista sisältöä