Olet täällä

Vyr: Viljamarkkinauutiset lyhyesti

Kotimaan markkinat

Uudellamaalla ja Kymenlaaksossa viime viikkojen sateet ovat pysäyttäneet puinnit sekä syysvehnän kylvöt. Puitu vilja on ollut todella kosteaa, mikä aiheuttaa viljelijöille suuria kuivaus kustannuksia. Sateita on ollut niin paljon, että pintamaan lisäksi maa alkaa olla jo syvemmistäkin kerroksista kosteaa. Viljat ovat olleet pääsääntöisesti hehtolitrapainoiltaa n hyviä, mutta vehnä erissä on ollut paljon alhaisia sakolukuja. Vaikuttaa siltä, että tänä vuonna tulee paljon rehulaatuista viljaa puintien ongelmien sekä laatujen takia.

Myös Varsinais-Suomessa sekä Satakunnassa on kärsitty sateista. Syysruis saatiin kylvettyä Varsinais-Suomessa, mutta syysvehnäpinta-ala jää suunnitellusta märkyyden takia. Satakunnassa syyskylvöt ovat pahasti kesken. Puinnit eivät ole viikon aikana juuri edenneet jatkuvien sateiden takia. Sääennuste näyttää nyt hieman positiivisemmalta, joten viikolla toivottavasti päästään jatkamaan puinteja. Etelä-Suomessa on havaittu jonkin verran kahukärpäsiä, muttei poikkeavan runsaita määriä.

Euroopan markkinat

JRC MARS bulletin mukaan elokuun 20. päivän jälkeen suurin osa Eurooppaa on kokenut vielä ainakin yhden helleaallon. Korkeat lämpötila Kaakkois-Euroopassa yhdistettynä sateiden vähyyteen pienensi kevätviljojen tuotantoennusteita Unkarissa, Romaniassa ja Bulgariassa.

Kuivuus on vaivannut sinnikkäästi myös Keski- ja Pohjois-Ranskaa, Pohjois-Saksaa, Länsi-Puolaa ja Luoteis-Tšekkiä. Näillä alueilla satoennuste on viiden vuoden keskiarvoa matalampia.

Strategie grains kertoo kauden 2019/20 viljojen ja maissin loppuvarastoennusteiden kasvaneen viime kuusta. Tämä johtunee maissin satoennusteiden kasvusta Bulgariassa ja Romaniassa. Vehnän ja ohran satoennusteet kasvoivat Ranskassa ja Iso-Britanniassa lähennellen tämän kauden ennätyssatoja. Ulkomarkkinoiden maissin hinta on painunut noin 15 $/tn, kun taas EU:n sisämarkkinoilla hinta on laskenut vain noin 10 $/tn. Kilpailukykyinen tuontimaissi onkin luonut hintapainetta sisämarkkinoilla tuotetulle maissille. EU:n ohran ja vehnän hinnat ovat myös olleet laskussa viime kuusta, mutta eivät yhtä jyrkästi kuin maissi. Maissin viljaakin edullisempi hinta lisää maissin kysyntää ja käyttöä rehuna.

Euroopan ohraennusteissa on tapahtunut pieniä muutoksia. Ohran kysyntä rehuksi laski viime kuusta. Tämä kasvattaisi Ranskan ja Espanjan ohran loppuvarastoja kuluvalle kaudelle. EU:n ohra on tällä hetkellä yksi edullisimmista ohrista maailmanmarkkinoilla läpi joulukuun ja oletettavasti myös alkuvuodesta. Tästä johtuen Ranskan ohran myyntiennusteita (Kiinaan) nostettiin viime kuusta. Myös saksalaisen ohran viennin uskotaan nousevan viime vuoden pettymyksen jälkeen.

Agritelin kertoi Ukrainan Maatalousministeriön ilmoittaneen maa vieneen vehnää 6,994 miljoonaa tonnia kuluneella kaudella 2019/20 18.9.2019 mennessä. Tämä on 2,8 miljoonaa tonnia enemmän kuin samaan aikaan viime vuonna. Kaikkia viljoja oltiin viety kaudella 18.9.2019 mennessä 11,5 miljoonaa tonnia (7,47 milj. tn 2018). Ohraa vietiin kuluvalla kaudella 2,57 miljoonaa tonnia 18.9.2019 mennessä. Maissia vietiin samaan päivämäärään mennessä tällä kaudella 1,9 miljoonaa tonnia.

 

Lähde: Vyr Viljaviesti 29/2019

Kommentit

Samankaltaista sisältöä