14.06.16

Interventiovarastoinneilla tukea maitomarkkinoille

Maidon tuotannon lisääntyminen ja hintojen lasku on saanut maito- ja maitotuotemarkkinat epätasapainoon. Maidon tuotantomäärät lisääntyivät merkittävästi vuonna 2015 Euroopan unionissa sekä sen tärkeimmillä vientialueilla.

Maidon tuotannon lisääntyminen ja hintojen lasku on saanut maito- ja maitotuotemarkkinat epätasapainoon.

Maidon tuotantomäärät lisääntyivät merkittävästi viime vuonna Euroopan unionissa sekä sen tärkeimmillä vientialueilla. Myös investointeja on tehty runsaasti maidontuotannon kapasiteettiin, joten tuotanto tulee kasvamaan entisestään. Ylimääräinen maito jalostetaan pitkään varastossa säilyviksi tuotteiksi, kuten voiksi ja rasvattomaksi maitojauheeksi. EU:n keino maidonjalostajien tukemiseksi on rasvattoman maitojauheen osto interventiovarastoon.

Euroopan unioni päätti huhtikuussa kaksinkertaistaa maitojauheen vuosittaisen interventio-ostojen määrän vuonna 2016. Suomessa on myyty syksyn 2015 ja kevään 2016 aikana maitojauhetta interventiovarastoon 3,2 tuhatta tonnia.

Interveintio-ostot aloitetaan, kun markkinahinnat laskevat määritetyn interventiohinnan alapuolelle. Tuotteet myydään interventiovarastoista takaisin markkinoille EU:n komission määrääminä ajankohtina välttäen markkinahäiriöitä.

Maaseutuvirasto hallinnoi Suomessa maidon interventiovarastointeja.

Lähde: Maaseutuvirasto

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja