Olet täällä

Navettainvestoinnin riskit laajemmin laskuriin

Luonnonvarakeskus (Luke) on kehittänyt uuden laskentatavan navettainvestointien tueksi. MARISKI-navettainvestointilaskurin avulla voidaan laskea todennäköisyys  kannattavuudelle, kun investointikustannus tunnetaan. Se ottaa huomioon kannattavuustarkastelussa investoinnin riskit. Uudella laskentatavalla halutaan turvata kotimainen maidontuotanto taloudellisesti vakaalla pohjalla.

Työkalun kehittäjä Luken tutkija Olli Niskanen kertoo, että uuden mallin tavoitteena on ottaa huomioon riskit, jotka vaikuttavat nykyaikaiseen maidontuotantoon. Lisääntyvä tuonti ja vienti vaikuttavat yhä enemmän myös suomalaiseen maidon tuottajahintaan. Tämän lisäksi navettainvestointia suunnittelevan kannattaa huomioida esimerkiksi rehun ja energian hinnanmuutokset.

Laskentatavan toinen kehittäjä Luken erikoistutkija Anna-Maija Heikkilä muistuttaa, että tällä hetkellä käytössä olevat kannattavuuslaskelmat eivät pidä sisällään riskitarkastelua. Nykyiset laskelmat huomioivat lähinnä tilan maksuvalmiutta. Uusi laskentatapa täydentää näitä ottamalla kantaa tuotantorakennusinvestoinnin kannattavuuteen. MARISKI-navettainvestointilaskurissa monen riskitekijän vaikutus pysytään huomioimaan samanaikaisesti.

MARISKI-laskurin voi ladata vapaasti Luken sivulta.

Lähde:Luke

Kommentit

Samankaltaista sisältöä