30.01.13

LähiTapiola on selvä ykkönen maatilojen päävakuutusyhtiönä

LähiTapiola on maatilojen päävakuutusyhtiönä selvä markkinajohtaja. Maanviljelijöiden vakuutus- ja pankkitutkimuksen mukaan LähiTapiolan yhteenlaskettu markkinaosuus on 71 prosenttia. Luku pitää sisällään Tapiolan ja Lähivakuutuksen asiakasosuudet.

LähiTapiola on maatilojen päävakuutusyhtiönä selvä markkinajohtaja. Maanviljelijöiden vakuutus- ja pankkitutkimuksen mukaan LähiTapiolan yhteenlaskettu markkinaosuus on 71 prosenttia. Luku pitää sisällään Tapiolan ja Lähivakuutuksen asiakasosuudet.

Yhtiöiden fuusio tuli voimaan 1.1.2013. Yhtiöt korvasivat vuonna 2012 maatilavahinkoja selvästi markkinaosuuttaan vähemmän. Maatilojen turvallisuuden parantaminen ja turvatekoihin kannustaminen on LähiTapiolan keskeinen painopiste.

Lähivakuutus ja Tapiola ovat hallinneet maatilojen omaisuuden ja toiminnan vakuuttamista pitkään. Fuusion myötä suurimmat maatilavakuuttajat yhdistivät voimansa. LähiTapiolan osuus päävakuuttajana on kaikkein vahvin 30−74 hehtaarin tiloilla, joilla markkinaosuus on 73−75 prosenttia. Lihantuotannosta sikatilat ovat suurin ryhmä. Viljatiloista 74 prosenttia on vakuutettu LähiTapiolassa.

Fuusion uskotaan lisäävän vakautta ja asiantuntijuutta

Viljelijätutkimuksessa kysyttiin myös vastaajien mielipidettä LähiTapiola-fuusioon. Kaikista vastaajista yhteensä 31 prosenttia piti fuusiota erittäin tai melko hyvänä asiana. Vain 8 prosenttia piti fuusiota erittäin huonona uutisena. Eniten fuusiota kannattivat peltoalaltaan 15−29 hehtaarin viljelijät: heistä 38 prosenttia piti fuusiota erittäin tai melko hyvänä uutisena.

Hyvän arvosanan antaneet arvioivat, että fuusion myötä yhtiöt ovat yhdessä vahvempia ja että maatalousalan asiantuntemus lisääntyy.

- Fuusio on meille haaste, mutta sen ehdottomasti paras puoli on se, että pääsemme yhdistämään Lähivakuutuksen ja Tapiolan osaamisen ja paikalliset palvelut. Maatilat pitävät paikallista yhteyshenkilöä arvossa. Paikallinen, henkilökohtainen palvelu jatkuu LähiTapiolassa jatkossakin. Nämä seikat palvelevat kaikkia tuotantosuuntia ja kaiken kokoisia tiloja, sanoo LähiTapiolan liiketoimintapäällikkö Juha Helander.

Tutkimuksen mukaan kiinnostus Tapiola Pankkia kohtaa on kasvanut merkittävästi vuodesta 2011. Nyt 16 prosenttia vastaajista aikoo vaihtaa tai harkitsee ensisijaisen pankkiasiakkuutensa vaihtoa Tapiola Pankkiin, kun osuus vuonna 2011 oli 4 prosenttia.

Satsaus maatilojen turvallisuuteen näkyy

Peltoalaltaan suurimmat tilat ja EU:n A- ja B-tukialueilla sijaitsevat tilat hakivat vuonna 2012 eniten vakuutuskorvauksia päävakuutusyhtiöistään. LähiTapiolasta haettiin korvauksia selvästi markkinaosuutta vähemmän. LähiTapiolan Helander uskoo, että panostus maatilojen turvallisuuteen ja vahinkojen ennaltaehkäisyyn näkyy jatkossa entistä enemmän. Sekä Tapiolassa että Lähivakuutuksessa on jo aiemmin ollut palvelumalleja, jotka ovat kannustaneet viljelijöitä vahinkoriskien pienentämiseen.

Vastaajat olivat erittäin tyytyväisiä Lähivakuutukseen ja Tapiolaan vakuutusyhtiönään. Lähivakuutukselle 46 prosenttia vastaajista antoi kouluarvosanoilla yleisarvosanaksi 9 tai 10. Tapiolalle 9 tai 10:n antoi 36 prosenttia vastaajista.

- Tältä pohjalta yhdistyneen LähiTapiolan on hyvä lähteä rakentamaan kumppanuutta asiakkaittemme kanssa. Suhtaudumme nöyrästi siihen, että maatilat luottavat riskienhallinnassaan meidän osaamiseemme. Paikallinen asiantuntemus ja henkilökohtaisuus on yksi asia, jolla tähän vastaamme. Toinen puoli on alan kattava yhteistyö. Olemme juuri uudistaneet yhteistyösopimuksen MTK:n kanssa, mikä tarkoittaa, että kehitämme palvelujamme vuorovaikutuksessa viljelijäjärjestön kanssa kuten tähänkin asti, Juha Helander sanoo.

Tietoja tutkimuksesta:

TNS Gallupin tekemään maatilojen vakuutus- ja pankkitutkimukseen vastasi 1033 aktiivimaanviljelijää marras-joulukuussa 2012. Tutkimusaineisto painotettiin vastaamaan kaikkia yli 5 hehtaarin maatiloja. Tutkimus tehtiin kirje- ja nettikyselynä. Virhemarginaali on kaikkien vastaajien osalta noin +/-3 %-yksikköä.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja