04.04.13

Vakuutus ei korvaa sulamisvesien aiheuttamia vahinkoja

Pihapiirit ja rakennusten vieret ovat täynnä lunta, joka on pitkin talvea kasattu sivuun kulkuväyliltä, pihoilta ja katoilta. Lämpimät kevätpäivät alkavat nyt sulattaa lumimassoja tulvavesiksi maastoon ja pihojen ympäristöön.

Pihapiirit ja rakennusten vieret ovat täynnä lunta, joka on pitkin talvea kasattu sivuun kulkuväyliltä, pihoilta ja katoilta. Lämpimät kevätpäivät alkavat nyt sulattaa lumimassoja tulvavesiksi maastoon ja pihojen ympäristöön.

- Parhaimmillaan rakennuksen seinustalle katolta ja kulkuväyliltä kasattu tiivis, reilun metrin korkuinen lumivalli voi sulaessaan sisältää jopa 200 litraa vettä neliömetriä kohti, kertoo riskipäällikkö Juhani Savolainen LähiTapiolasta.

Sulamisvesivahinkoja kannattaa torjua jäisen maan aikana

Lämpimän rakennuksen seinustat sulavat ensimmäisiksi, jolloin vesi valuu sulavasta lumimassasta helposti seinän juuriin ja sieltä mahdollisiin alapohjarakenteisiin tai kellaritiloihin. Lumien siirto seinustoilta kauemmaksi, tai lumimassojen ajo kaatopaikoille onnistuu hyvin, kun maaperä on vielä kantavassa jäässä. Pihojen pinnat säästyvät ruhjoutumiselta ja lumen liikuttelu on vaivattomampaa.

Tulvivien sulamisvesien vahinkoja rakennukselle voi ehkäistä ennalta myös piha-alueiden suunnittelulla. Pihoille olisi hyvä muotoilla rakennuksen seinustoilta ulospäin 5 prosentin lasku vähintään 5 metrin matkalla.

Tulvivien sulamis- ja sadevesien rakennuksille ja irtaimistolle aiheuttamia vahinkoja ei korvata vakuutuksista, sillä ne kuuluvat normaaleihin kiinteistöjen huolto- ja ylläpitotoimiin.

Poikkeuksellisten tulvavahinkojen korvaamiskäytäntö muuttuu

Veden- tai merenpinnan nousu on poikkeuksellista, jos sen esiintymistodennäköisyys on kerran 50 vuodessa tai harvemmin. Tällaisten tulvavahinkojen varalta on LähiTapiolan uusmyynnissä olevissa kiinteistö-, koti- ja maatilavakuutuksissa tulvaturva. Em. turvaa ei ole suppean turvan vakuutuksissa. Tähän asti valtio on maksanut korvauksia poikkeuksellisen tulvan aiheuttamista rakennus- ja irtaimistovahingoista, mutta tämä päättyy kuluvan vuoden lopussa.

Tulvaennusteet luettavissa Suomen ympäristökeskuksen internet-sivuilta

Kevättulvien määrä riippuu siitä, kuinka nopeasti säät lämpenevät ja lumet sulavat. Suomen ympäristökeskuksen ennusteen mukaan tulva-aika näyttäisi tänä keväänä alkavan Etelä- ja Lounais-Suomessa keskimääräistä myöhemmin, eli aikaisintaan maalis-huhtikuun vaihteessa. SYKE julkaisee päivittäin vesistöennusteet, joka on katsottavissa osoitteessa www.ymparisto.fi/vesistoennusteet. SYKE:n sivulta saa myös ohjeita tulviin varautumisesta.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja