Olet täällä

Some ei sovi auton rattiin – keskity ajamiseen

Viimeisen kymmenen vuoden aikana on sattunut yhä enemmän läheltä piti -tilanteita ja jopa kolareita, kun kuljettaja on keskittynyt kaikkeen muuhun kuin ajamiseen.  Autossa olevat puhelimet ja tabletit houkuttelevat lukemaan ja kirjoittamaan tekstiviestejä, Facebook-päivityksiä sekä vastaamaan sähköpostiin. Teknisten laitteiden lisäksi kuljettajan huomio saattaa kiinnittyä liian pitkäksi aikaa myös kadulla kulkijoihin tai vaikkapa ulkomainoksiin.”Katseen siirtäminen pois tiestä ja muista autoilijoista vain muutamaksi sekunniksi voi olla hyvinkin kohtalokas. Esimerkiksi kahdeksankympin matkavaudilla auto etenee parin sekunnin aikana lähes 50 metrin matkan”, muistuttaa liikenneturvallisuuspäällikkö Markus Nieminen LähiTapiolasta.


Poliisin tai vakuutusyhtiön tietoon tulee vain häviävän pieni osa onnettomuuksista, joiden syynä on ollut kuljettajan huomion keskittyminen muuhun kuin ajamiseen. Siksi tällaisten kolaritapausten määrää on melko mahdotonta lähteä arvioimaan. Kukapa meistä kertoisi vahinkoilmoitusta tehdessään hoitaneensa työasioita ruuhkaliikenteessä ennen kolahdusta. Elävästä elämästä tunnetaan jopa tapauksia, jossa ammattikuljettaja on ajanut junan alle naputtaessaan tekstiviestiä.


LähiTapiolan tuottamassa uusimmassa liikennevideossa halutaan muistuttaa autoilijoita huomiota varastavien tekijöiden vaaroista. Liikenteessä liikkuessa autoilija näkee monta ihmeellistä ja mielenkiintoista asiaa. Kuljettajan tärkein tehtävä on osata poimia liikenneympäristöstä olennaiset ajamiseen vaikuttavat asiat ja jättää muut vähemmälle huomiolle. Läheltä piti -tilanteista on vaikea oppia, jos et aina edes huomaa niitä! Jos ajat, et twiittaa.


Katso Keskity ajamiseen –video osoitteessa www.lahitapiola.fi/omatalous.

Samankaltaista sisältöä