14.01.14

Fiksu varautuu liukkaisiin keleihin

Talvisin liukkailla keleillä sattuu päivittäin satoja tapaturmia. Huomattava osa liukkaudesta johtuvista vahingoista olisi vältettävissä varautumalla talvikeleihin sopivilla jalkineilla ja liukuesteillä sekä kiirehtimisen välttämisellä.

Talvisin liukkailla keleillä sattuu päivittäin satoja tapaturmia. Huomattava osa liukkaudesta johtuvista vahingoista olisi vältettävissä varautumalla talvikeleihin sopivilla jalkineilla ja liukuesteillä sekä kiirehtimisen välttämisellä.


Suurin osa liukastumisten aiheuttamista henkilövahingoista on vähäisiä – lähinnä mustelmia ja venähdyksiä – eikä pienemmistä vahingoista välttämättä hakeuduta lääkärin hoitoon. Kuitenkin kaikkiaan yli 50 000 jalankulkijaa joutuu liukastumisen seurauksena lääkärin vierailulle.

Vakuutusyhtiöille liukastumisista koituu vuosittain jopa 200 miljoonan korvauskustannukset. Korvaussummat vaihtelevat muutamasta kymmenestä eurosta tuhansiin euroihin. ”Suurimmat korvaussummat maksetaan työikäiselle henkilölle, joka vammautuu liukastumisen seurauksena niin vakavasti, että menettää työkykynsä lopullisesti”, tuotepäällikkö Päivi Vuorenmaa kertoo.

Kuka korvaa liukastumisesta aiheutuneet vahinkokustannukset?

Kiinteistönomistajalla on ensisijainen vastuu liukastumistapauksissa. Liukastuneen henkilön ei tarvitse erikseen todistaa kiinteistönomistajan laiminlyöntiä, vaan vain osoittaa liukastuneensa kyseisessä paikassa. Poikkeukselliset ja ennalta arvaamattomat sääolosuhteet vapauttavat kiinteistönomistajan vastuusta. ”Esimerkiksi hiekoitus aamulla ei vapauta vastuusta. Jos joku liukastuu aamupäivällä, jää vastuu kiinteistönomistajalle. Tilannetta on seurattava ja hiekoitus on tarvittaessa uusittava”, Vuorenmaa muistuttaa, mutta huomauttaa kuitenkin, ettei hiekoituksella voi täysin estää jään aiheuttamaa liukkautta: ”Sepeli ei pakkaskelillä pureudu jäähän kiinni. Tällöin kiinteistönomistaja vapautuu vastuusta.”

Koska liukastuminen on yksi yleisimmistä tapaturmista, on joka tapauksessa hyvä varautua mahdollisen vahingon korvaavalla henkilövakuutuksella. Korvausta liukastumisen aiheuttamasta vahingosta voi hakea esimerkiksi tapaturma- tai matkavakuutuksesta. ”Kuka vahingon sitten korvaakin, on omaan vakuutusyhtiöön hyvä tehdä ilmoitus, ettei oikeus vaatia korvausta omien vakuutusten perusteella pääse vanhentumaan”, Vuorenmaa sanoo ja jatkaa: ”Omasta vapaaehtoisesta vakuutuksesta maksettava päiväraha tai invaliditeettikorvaus ei vähennä vahingon aiheuttajan korvausvelvollisuutta.”

Pysy pystyssä!

Liukastumisia voitaisiin helposti vähentää. Oikealla jalkineiden valinnalla tarpeettomat tapaturmat vähentyisivät oleellisesti. Erityisen liukkaissa talviolosuhteissa, kuten vetisen jäisillä teillä ja jalkakäytävillä ainoastaan hyvät jalkineet eivät ole riittävä suoja. Tällöin kannattaa turvautua liukuesteisiin. Liukuesteiden tulee olla tyyppitarkastettuja ja sertifioituja tuotteita. Muita liukkailla keleillä oivia apuvälineitä ovat esimerkiksi sauvat, kävelykepit sekä potkukelkka.

Talvijalkineita ostettaessa huomio tulisi kiinnittää seuraaviin seikkoihin:

  • Pohjan tulee olla pehmeä ja huokoisesta materiaalista valmistettu.
  • Voimakkaasti kuvioitu pohja on tärkeä ominaisuus. Turvallisin pohjakuvio on sivuilta avoin, urat alaspäin leviävä ja syvyydeltään 5–8 mm.
  • Matala- ja leveäkantainen jalkine on paras pidoltaan.

Liukuesteiden valinnassa on hyvä varmistaa, että

  • ne pysyvät tukevasti paikallaan,
  • ne eivät rajoita liikaa liikkumista,
  • ne voidaan tarvittaessa riisua pois käytöstä vaivattomasti. Sileillä ja kovilla alustoilla, kuten kivilattioilla käveltäessä liukuesteet voivat jopa lisätä tapaturman riskiä.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja